Az utolsó hasmoneus király és Heródes

Az Izrael Múzeumban kiállított felirat: "Abba vagyok, Eleazar pap fia, aki Áron fia. A szenvedésekkel sújtott, üldözött Abba vagyok, Jeruzsálem szülötte, akit Babilonba száműztek. Visszahoztam Matitjahut, Júda fiát és eltemettem egy barlangba, amelyet megvásároltam." - fotó: Bódi Géza/ Izraelinfo

A Jeruzsálemben i. e. 40-től uralkodó Matitjahu Antigonosz három év rapszodikus küzdelem után alulmaradt a trónért vívott harcban. A hanukai történetben szereplő makkabeusok utódaitól származó főpap-király a hasmoneus dinasztia utolsó uralkodója volt.

Ellenfele, Heródes sem királyi, sem papi felmenőkkel nem rendelkezett. Apja, Antipatrosz viszont kiváló kapcsolatokat ápolt a hasmoneus dinasztia korábbi uralkodójával, és Julius Cézárral való jó viszonyának köszönhetően Júdea nagy hatalmú helytartója volt.
Antipatrosz halála után a Marcus Antonius katonáival (és a későbbi Augustus császár által) támogatott Heródes ellen nem sok esélye maradt Antigonosznak.

A vereséget szenvedő főpap-királyt Heródes nyomására Marcus Antonius kivégeztette. Nem is akárhogy. Plutarkhosz szerint sosem büntettek még így királyt: lefejezték. Nem kapott királyi temetést. Földi maradványait sem engedték Antiókhiából Jeruzsálembe hozatni, hogy a családi sírboltban helyezzék végső nyugalomra.

Az új és a kivégzett király között később családi kötelék szövődött: Heródes legidősebb fia feleségül vette Antigonosz lányát, aki azonban mégsem lehetett királyné: Heródes – halála előtt öt nappal – kivégeztette elsőszülött fiát.

1970-ben egy jeruzsálemi lakos különös üregre bukkant a háza alatt. Hamar kiderült: egy temetkezési barlang fölé épült a ház. A barlang talajába rejtett díszes osszárium egy húszas éveiben járó férfi csontjait tartalmazta, aki a vizsgálatok szerint az i. e. első században erőszakos halált halt: fejét vették.

A jeruzsálemi Izrael Múzeumban kiállított osszárium – fotó: Bódi Géza / Izraelinfo

A korabeli szokásoktól eltérően az osszáriumra nem véstek nevet, de a rejtekhely fölött díszes felirat hirdeti az osszáriumot elrejtő pap nevét és bátor tettét. A száműzetésből visszatérve Jeruzsálembe hozta és barlangba temette Matitjahu ben Júdát. Vagyis az utolsó hasmoneus főpap-királyt, Matitjahu Antigonoszt.

Osszáriuma ma néhány méterre áll halálos ellensége, Heródes kőkoporsójától. Mindkettő a jeruzsálemi Izrael Múzeumban van kiállítva.

Heródes kőkoporsója a jeruzsálemi Izrael Múzeumban – fotó: Bódi Géza / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.