Netanjahu Orbánt dicsérte, mert szerinte sokat tesz az antiszemitizmus visszaszorítására

Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Jeruzsálemben 2018. július 19-én. - fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bár Magyarországon a legsúlyosabb a helyzet (20 százalék az antiszemitizmusukat nyíltan vállalók aránya), Benjamin Netanjahu miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában kedden méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az antiszemitizmus elleni fellépéséért.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy egy szervezetet is létrehozott ebből a célból. A kormányfő közvetve az európai Tett és Védelem Liga nevű, antiszemitizmus elleni központ tevékenységére utalt.

Netanjahu felhívta a figyelmet rá, hogy az antiszemitizmus régi, a zsidókkal szembeni előítéletei mellett megjelent az antiszemitizmus új, Izrael létjogosultságát tagadó változata, amely nem ismeri el, hogy a zsidóknak joguk lenne saját államukhoz, és Izrael-ellenességet hirdet.

Ezt az új antiszemitizmust a szélsőséges jobboldali erők mellett szélsőséges baloldaliak is hangoztatják. A miniszterelnök felszólított az antiszemitizmus mindkét formája elleni küzdelemre.

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett megemlítette Angela Merkel német kancellár és Milos Zeman erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael-ellenességgel szembeni harcban.

Hangsúlyozta az oktatás fontosságát, különös tekintettel arra, hogy a CNN felmérése szerint az európaiak közül minden huszadik, sőt Franciaországban a 18 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem is hallott a holokausztról.

A CNN az interjú kapcsán utalt arra, hogy a hét országra – Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Magyarországra, Lengyelországra és Svédországra kiterjedő felmérésben Magyarországon volt a legmagasabb, tizenkilenc százalék a zsidókról kedvezőtlen véleményt hangoztatók aránya, noha ott is alulmaradt a huszonegy százalékos kedvező véleménnyel szemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.