A Bezeq telekommunikációs nagyvállalat 4000-res számmal jelzett aktájában folytatott nyomozás alapján bírósági vádemelés javaslatával adja át az aktát a rendőrség az ügyészségnek, ugyanis a rendőrtisztek és az aktát tanulmányozó jogászok úgy vélik, hogy  elég bizonyítékot gyűjtöttek rá, hogy a Bezeq tulajdonosa, Saul Elovics és felesége, valamint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége között  korrupciós ügyletek folytak éveken át.

A rendőrség vasárnap (ma) jelentette be különösen hosszú, és az államügyészség által folyamatosan nyomon követett nyomozásának eredményét, közvetlenül Roni Alsich rendőrkapitány távozása előtt.

A rendőrség által összeszedett bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal alátámasztott vádak szerint Netanjahu médiaügyi miniszteri feladatával összeférhetetlenül viselkedett, visszaélt közhivatali hatalmával, csalást és korrupciót követett el, amikor Saul Elovics és a Bezeq számára kedvező döntéseket hozott, és cserébe durván beleavatkozott az Elovics tulajdonában lévő Walla hírportál tartalmába, amelynek Netanjahu és felesége számára kedvező híreket kellett közölnie, megtévesztve az olvasókat.

2012 és 2017 között Netanjahu és megbízottjai olykor naponta beleszóltak a Wallán közölt hírekbe, amiért Netanjahu a Bezeqnek kedvező politikai és gazdasági döntésekkel fizetett.

Netanjahu a Twitter közösségi portálon közzétett válaszában előre várhatónak nevezte a rendőrség bejelentését, amit szerinte már előre kiszivárogtattak, még a nyomozás kezdete előtt, s amelynek semmiféle jogi következménye nincs, hiszen számos hasonló ajánlást elutasított már a közelmúltban is az ügyészség.

A rendőrség csak Avicháj Mandelblit legfőbb ügyész engedélye után – s gyanúját alátámasztó bizonyítékok felmutatása után kezdhetett nyomozásba a miniszterelnök ellen – talán erre utalt Netanjahu. Vagy esetleg arra, hogy vele közölhették elsőként a vádemelési javaslatot, legalábbis erre utal, hogy múlt héten lecserélte a jogi védelmét ellátó ügyvédi gárdáját.

Korrupciós kisokos:

Korrupciós kisokos – meddig lehet Netanjahu miniszterelnök?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.