izraeli katonai jarmu ejszaka

Az IDF szóvivője bejelentette a felfedett alagutak rombolási munkálatainak kezdetét, de megjegyezte, hogy ebben a szakaszban nincs változás az északi front készültségében. Korábban Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozott az amerikai külügyminiszterrel, hogy megpróbálja megoldani a fokozódó biztonsági problémát Libanonban.

Éjszaka az izraeli hadsereg kiterjedt akcióba kezdett a libanoni határ mentén a Hezbollah által létesített támadó alagutak megsemmisítésére, hogy megakadályozzák, hogy az alagutak közvetlen veszélyt jelentsenek az izraeli állampolgárokra nézve.

Az északi katonai körzet vezetésével kezdődött műveletben a katonai hírszerzés és utász alakulatok vesznek részt. Az alagutak számáról, vagy a behatolás mélységéről a hadsereg később fog tájékoztatni.

Az első kép az egyik – Izrael területére behatoló – Hezbollah-alagút belsejéből. A Hezbollah által fúrt alagút még nem jelentett azonnali veszélyt a környék lakóira. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a felfedett alagút 200 méter hosszú, 40 méterre hatolt izraeli területre, 2 év alatt kőből vájták ki, 25 méter mélyen van, 2 méter magas és 2 méter széles, egy Kafr Kila házban indult. – fotó: IDF

Az alagutak kiásásával a Hezbollah durván megsértette Izrael területi integritását, valamint az ENSZ 1701. sz. határozatát, amely megtilt a Lintáni folyótól délre mindenféle katonai jelenlétet. Ezzel szemben a Hezbollah a dél-libanoni falvakat gyakorlatilag katonai bázisokká változtatta, ezzel közvetlenül is veszélyeztetve a libanoni állampolgárok életét.

A határ néhány – többek között Metula – körzetét zárt katonai övezetté nyilvánították, ahová polgári személyeknek tilos a belépés.

Egy esetleges Hezbollah-válaszcsapás miatti óvintézkedésként a hadsereg megerősítette az északon állomásozó csapatok számát, de tartalékosokat egyelőre nem hívnak be.

Netanjahu az Egyesült Államok külügyminiszterével folytatott találkozóján azt próbálta elérni, hogy diplomáciai csatornán lehessen megoldani a növekvő biztonsági problémákat Libanonban, mielőtt Izrael katonai erő alkalmazására kényszerülne.

Izraelben aggodalommal követik a Hezbollah számos lépését, beleértve precíziós fegyvergyárak létrehozását, és a szervezet legtöbb tevékenységének Szíriából Libanonba való visszahelyezését a polgárháború befejezése után.