Váratlan utazás: Netanjahu ma este Brüsszelben találkozik az amerikai külügyminiszterrel

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma (hétfőn) kétnapos látogatásra készül Brüsszelbe, ahol Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel fog találkozni. A Haaretz értesülése szerint a megbeszélést szerdára tervezték, de George HW Bush amerikai elnök temetése miatt előre hozták azt.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint Netanjahu és Pompeo találkozójukon várhatóan a régió törénéseit fogják megvitatni. A miniszterelnököt a Moszad vezetője, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője és Netanjahu katonai titkára is elkíséri. A hivatal szerint a repülés ideje logisztikai kérdések miatt még nem került véglegesítésre, ezért változhat a találkozó menetrendje.

Pompeo közvetlenül külügyminiszteri kinevezése után, idén áprilisban tett látogatást Izraelben, és a látogatás nagy része az iráni kérdéssel foglalkozott. A találkozón a két fél tárgyalt Trump tervéről az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a tartós béke elérésében. A Szíriában történteket is megbeszélték, mely kérdés várhatóan a mai ülésen is napirendre kerül majd, különös tekintettel a legutóbbi – külföldi jelentések szerinti – izraeli támadásra Szíriában.

Pompeo szombaton azt írta a Twitteren, hogy Irán egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, amely többfajta robbanófejet hordozhat. Hozzátette, hogy ez a kísérlet sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231. számú határozatát – ami megtiltja Iránnak ballisztikus rakéták tesztelését. Ez azt bizonyítja, hogy Irán rakétaprogramja virágzik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.