Viharos hétvége után szelídülő időjárás

A hétvégén hatalmas záporokkal, zivatarokkal érte el az országot egy nagy kiterjedésű ciklon, amely Izrael középső területén csúcsokat döngető mennyiségű csapadékot hozott, jelentős anyagi károkat és sajnálatos módon több ember halálát is okozva. A Földközi-tenger hullámai 3-6 méteresek voltak és a Hermonon végre leesett az első hó.

Pénteken Jeruzsálemtől északra, az Atari ipari parkban ráomlott egy fal egy 50 éves munkásra, akit a mentősök több órás küzdelem után már csak holtan tudtak kivenni a romok alól. A 6-os autópályán Kirját Gát közelében a rossz időjárási viszonyok miatt történt hármas karambolban egy 30 éves anyuka és féléves kislánya vesztette életét.

A lezúduló csapadék miatt pénteken Tel-Avivban lezárták az Ayalon gyorsforgalmi út egy szakaszát, a forgalmat elterelték. Hasonló blokádra került sor az 1-es úton Latrun előtt, ahol a nagy mennyiségű eső miatt vált járhatatlanná az út. A hétvégén a 40-es út egy része is lezárásra került.

Pénteken a rehovoti rendőrsöt kellett evakuálni, miután a városban két nap alatt 175 mm eső esett. 15 éve nem regisztráltak ilyen mennyiségű csapadékot a környéken. Egy nappal korábban az egyik helyi óvodából csónakkal kellett kimenteni 50 gyermeket és két felnőttet. A nagy ijedtség ellenére a mentés jól sikerült, senki sem sérült meg, a gyerkőcök otthon izgatottan mesélhettek a nagy kalandról.

Hasonlóan drámaira sikerült a Ben Gurion repülőtér közelében lévő Ahi’Ezer falu 80 lakójának hétvégéje is. Őket pénteken szintén csónakokkal és traktorokkal kellett kimenekíteni otthonaikból.

A viharos időjárás csütörtökön Tel-Avivban az Azrieli bevásárlóközpont környékén okozott káoszt, miután az irányítólámpákba beszivárgó eső miatt leálltak a közlekedési lámpák.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy bár az elkövetkező napokban némileg szelídül az időjárás, és csak szerdán várható egy erősebb csapadék hullám a középső országrészben, mindenki nagyon óvatosan vezessen, ameddig nem sikerül teljesen eltakarítani a viharban az utakra került szennyeződéseket. A Negevben történt áprilisi tragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében vegyék nagyon komolyan a szakértői tanácsokat és óvatosan kiránduljanak a Jordán völgyében, valamint a Júdeai és Negev sivatagban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.