Áldozati oltárt építettek a Szentély-aktivisták

(a fenti videó illusztráció) Hiába építettek új áldozati oltárt a Biblia leírása alapján, a jeruzsálemi városháza megtiltotta a kétezer évvel ezelőtti, a római rombolás előtti szokások újrateremtésén fáradozó Szentély-aktivistáknak, hogy a város bármely nyilvános terén valódi állat-áldozatot mutassanak be.

Nem hajthatták végre az eredeti micvát, az élő állat nyilvános megölését és feláldozását sem, csak egy már halott bárányt vihettek föl frissen elkészült oltárukra. “Majd csodálatosabb oltár is készül, de egyelőre ez áll rendelkezésünkre, és ha megnyílnak a kapuk, készek vagyunk felmenni vele a Templomhegyre” – közölte Samson Eboim, egy régi harcosuk a Háárec szerzőjével, Nir Hasszonnal.

Illusztráció

Egyelőre az óvároson kívül, a Habonim parkban állították fel a 9 méter hosszú és 2,5 méter széles oltárt, melynek elkészítésekor halachikus engedményeket is tettek, pl. nem tartották be azt az ókori előírást, hogy csakis a természetben talált kövekből, és fémeszközök felhasználása nélkül készíthető. Így aztán készen kapható kőtéglákból építették meg az áldozatok ősi helyszínét.

A Szentély-aktivisták fanatikus, a múltat újraálmodó csoportja már több mint egy évtizede hajt végre állat áldozatokat pészach előtt, de eddig egy ideiglenes faoltárt használtak ehhez.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.