Nagy a káosz és a dezinformáció, úgyhogy a holnapi ellenzéki tömegtüntetés előtt kénytelen vagyok rávilágítani néhány dologra.

Először is, noha a mini- meg a megaválságoktól hangos a sajtó, szinte száz százalék, hogy hamarosan feláll az ötödik Netanjahu-kormány. Ha Netanjahunak nem sikerülne megegyeznie elsősorban a saját választói felé a keményp*csűséget kommunikáló Avigdor Libermannal, akkor nem új választásokat írnának ki – ahogy Netanjahu hirdeti –, hanem Reuven Rivlin elnök mást bízna meg a kormányalakítással, mondjuk éppen Gideon Szaárt, ellenlábasát a Likudban. Tehát mindenki megnyugodhat: Netanjahu jövő héten összerakja az új kormányt, kerül, amibe kerül. És sokba fog kerülni, és mi fizetjük meg az árát.

Netanjahunak nincs szüksége az elmúlt hetekben a médiában látványosan meglobogtatott, majd látványosan visszavont mentelmi jogot megadó, vagy bármely más védettségét biztosító törvényre, hogy megússza a bíróság elé kerülést, és a börtönt. Ehhez elég a jelenlegi immunitás-törvény is, már amennyiben a kneszet döntését nem vétózná meg a legfelsőbb bíróság a törvény előtti egyenlőséget biztosító alaptörvényre hivatkozva.

De valószínűleg megvétózná, ezért az új Netanjahu-kormány első törvénykezése a legfelsőbb bíróságot éppen ettől a jogkörétől akarja megfosztani az ún. “felülírási” törvénnyel. Ami a legfelsőbb bíróságot az 1948, vagyis az állam kikiáltása óta létező egyik legfontosabb jogától, az alkotmányosság védelmének jogától fosztaná meg. Még nem nyújtották be a törvényjavaslat szövegét, de sok jóra nem adnak okot az előkészületek.

Azt próbálják elérni vele, hogy ha egy jogszabályt vagy államigazgatási határozatot alkotmányellenesség (alkotmány híján inkább alapjogba ütközés) miatt visszadob a legfelsőbb bíráság, azt a kneszet akár ugyanúgy újra elfogadhassa, további bírósági kritika lehetősége nélkül. Magyarul alapjogvédelmet nyújtson minden képviselőnek és miniszternek, aki egyszerű többséget tudhat maga mögött, tehát innentől gyakorlatilag azt tehetnének bírósági ellenőrzés nélkül, amit akarnak. Például úgy kormányoznak rendeletekkel, ahogy akarnak, azt fosztanak meg jogaitól, akit akarnak, és ők maguk ezentúl támadhatatlanok.

- Hirdetés -

Ez ellen, vagyis a demokratikus fékek eltörlése, és a diktatúra feltételeinek megteremtése ellen hirdette meg a tüntetést a Kék-fehér párt és az ellenzék.

Találkozunk szombat este nyolckor a Tel-Aviv Múzeum előtti téren. Viszünk magunkkal olajbogyót, aki jön, kap belőle egy szemet gratis! Rágcsáljuk együtt a demokrácia védelmében!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.