Izrael a harmadik alagutat találta meg a libanoni határ alatt

izraeli katonak alagut
Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg már a harmadik olyan alagutat találta meg kedden, amely libanoni területről vezet át Izraelbe, és amelyet a Hezbollah Síita szervezet ásott támadó akciókra – jelentette a Jediot Ahronot című újság honlapja, a ynet.

Az izraeli hadsereg egy héttel ezelőtt indította meg Északi Pajzs fedőnevű hadműveletét, amelyben a gázai határszakasznál újonnan kifejlesztett eszközök segítségével feltárja és megsemmisíti a Libanonból izraeli területre átnyúló föld alatti járatokat.

A katonai szóvivő bejelentése szerint ellenőrzésük alá vonták a harmadik alagutat is, amely nem jelent közvetlen veszélyt az ország északi határán élő lakosságra. Robbanóeszközöket helyeztek el benne, amelyek veszélyeztetnek mindenkit, aki a libanoni oldalról megpróbál behatolni a vágatba.

“Ez az alagút is nyilvánvaló megsértése az ENSZ 1701-es határozatának és az izraeli szuverenitásnak” – hangsúlyozta a hadsereg képviselője. “Az egységek az előzetesen jóváhagyott tervnek megfelelően tovább dolgoznak a Hezbollah terrorszervezet alagútjainak feltárásán” – tette hozzá.

Korábban Michel Aun libanoni elnök kijelentette, hogy szerinte az alagutak felszámolására indított hadművelet nem veszélyezteti a térség békéjét. “Valóban komolyan vesszük a határon lévő alagutakat. Izrael az Egyesült Államokon keresztül arról tájékoztatott, hogy nincsenek agresszív szándékai, és tovább fog dolgozni a területén” – közölte Aun egy keddi sajtótájékoztatón. “Nekünk sincsenek agresszív szándékaink, tehát ez a hadművelet nem jelent veszélyt a békére” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.