Sara Netanjahu Guatemalában? Micsoda?

Már mindent lehet? Sara Netanjahu Guatemalába utazott a külügyminisztérium küldöttségének élén? És igen, így szól a hír. Még sokat látott öreg fejem is felkapom. Mi van?

Bizony-bizony similis simile gaudet – hasonló a hasonlót szereti, vagyis az egyik banán köztársaság a másikat.

Merthogy ezek után már végleg kétségtelen, hogy egyre nagyobb sebességgel csúszunk lefelé a banán-köztársasággá válás útján, ahol egy semmiféle közhivatalt nem viselő ember államköltségen, az adófizetők pénzén delegációkat vezethet. Mert Sara Netanjahu NEM first lady az izraeli protokoll szerint, ez a feladat az elnök feleségéé, vagyis Nechama Rivliné. De manapság már illetéktelen személyek a nepotizmus alapján, rokoni kapcsolataik révén akár külföldi minisztériumi delegációt is vezethetnek.

Miért is ne? Ha egyszer a demokratikus intézményeket sok éves kemény munkával már annyira meggyöngítették, hogy a köz nem vonul utcára, mert belefáradt, és nem lehet állandóan tüntetni az újabb őrületek ellen, a médiát szisztematikusan gyalázzák, megbélyegzik és verik szét, hogy már ők se emelhessenek szót az efféle agyrémek ellen, és a kneszetben a törvényhozók gyengék, és az ellenzék is végtelenül megosztott, hála a mindenkit mindenki ellen hergelő, és a közös izraelit lassan feledtető Netanjahu politikának.

És igen, megint odavetettek nekünk egy gumicsontot. Már megint a rendőrség nyomozása alapján köztörvényes bűnökkel terhelt Sara legújabb őrületéről, ezúttal banán köztársaságbeli útjáról beszélünk a valódi bajok helyett, elsősorban a palesztin ügyek, az állandóan robbanással fenyegető gázai megoldatlan helyzet, és a ciszjordániai pattanásig feszült viszonyok helyett. Az ismét meredeken emelkedő árak, a megélhetési nehézségek helyett, a társadalom kettészakadása, a lemaradók egyre reménytelenebb helyzete helyett.

Bibi megint remekelt, az ország megy tönkre, egyre kevésbé demokratikus, és csekély vigasz, hogy Bibi részére mindez csak pirruszi győzelem: a történelemkönyvek nem lesznek kíméletesek hosszú, de minden valódi bajt szőnyeg alá söprő, és ezzel csak fokozó országlásáról szólva.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.