Fegyveres támadás Ciszjordániában, 2 halott és 2 súlyos sérült

merenylet ciszjordaniaban izraeli katona
A merénylet helyszíne - fotó: képernyőkép / Twitter

Két izraeli katona meghalt, kettő súlyosan megsérült csütörtök délelőtt a Binjamin régióbeli Givát Aszaf zsidó közösség melletti buszmegállóban – Beit El és Ofra között –, amikor egy terrorista tüzet nyitottak rájuk.

A húszas éveikben járó áldozatok közül kettőt, két izraeli katonát, a mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak. A hadsereg értesítette a megölt katonák családjait a történtekről, nevüket még nem hozták nyilvánosságra.

A mentősök egy 21 éves katonát golyó okozta fejsérüléssel kritikus állapotban a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Kórházba szállítottak.

“Az állapota rendkívül súlyos, életveszélyben van” – nyilatkozta a kórház.

A második áldozatot, egy nőt szintén súlyos sérülésekkel a jeruzsálemi a Shaare Zedek Orvosi Központba szállítottak, ahol az orvosoknak sikerült stabilizálni az állapotát.

“A terrorista járművéből kiszállva tüzet nyitott a csomópontnál tartózkodó izraeli erőkre és civilekre. A támadásban többen megsérültek. Az izraeli erők átfésülik a környéket a terroristák [a sofőr és a fegyveres] után, akik elmenekültek a helyszínről, és ellenőrzéseket végeznek a terület ki- és bejáratainál” – nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők.

A terroristák az autót hátrahagyva gyalog menekültek el a helyszínről Rámalláh felé.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet üdvözölte a támadást, és péntekre meghirdette a “harag napját”.

David Friedman az Egyesült Államok izraeli nagykövete Twitteren reagált a történtekre.

“Az elmúlt hét terrortámadás-sorozatában palesztin terroristák megöltek vagy megsebesítettek 14 izraelit. A Palesztin Hatóság továbbra is alkalmazza azokat a törvényeket, amelyek ezekért a szörnyű tettekért kompenzációt nyújtanak a terroristáknak és családjaiknak. A Palesztin Hatóság működhet politikai testületként vagy terror szponzorként, de mindkettő nem lehet” – írta Friedman.

Ez volt a második terrortámadás a mai nap folyamán.

Reggel két izraeli határőr, egy férfi és egy nő sérült meg egy késes támadás során Jeruzsálem óvárosában.

A férfi határőrt arcon szúrták, míg a női határőrt lábon. A 26 éves palesztin támadót agyonlőtték a helyszínen lévő biztonsági erők. A sérülteket kórházba szállították.

“A terrorista a Damaszkusz-kapu irányából érkezett, előkapott egy kést és megpróbált leszúrni egy zsidó férfit a Hagai utcán, amikor ez nem sikerült, a közelben állomásozó két határőrhöz szaladt és megpróbálta leszúrni őket” – nyilatkozta a rendőrség. “A harc során a határőrök lelőtték és ártalmatlanították a terroristát.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live