Azt írja az újság… hogy idén szeptemberben a jeruzsálemi körzeti bíróság egymillió sekel büntetést szabott ki a ‘Kol-Barama’ rádióadóra. Ez a rádió ultraortodox vonalat követ. Sajnos, ezekben a körökben nagyon elterjedt a mizogénia, azaz a nők lekicsinylése, kirekesztése vagy akár gyűlölete. Ez a hagyományos zsidó szabályokban is megnyilvánul, például tilos férfiaknak énekesnőt hallgatniuk. Természetesen ez fordítva nincs így, nők hallgathatnak férfi énekest. Ebből a szabályból világos, hogy a nők általában képesek viselkedni, míg a nagyon szigorú vallásos életet élő zsidó férfiaknak egy női hang is elég arra, hogy… nos, hogy mire, azt ők tudják.

A ‘Kol-Barama’ rádió még ennél is továbbment. Nemcsak a női éneket, hanem egyáltalán a női hangot is kitiltotta. Amikor 2009-ben megalakult, akkor egyáltalán nem szerepeltek nők semmilyen műsorában. Kizárólag férfihangokat lehetett hallani. 2012-ben a ‘Koléch’ ortodox zsidó feminista szervezet keresetet nyújtott be a rádióadó szerkesztősége ellen, melyben 104 millió sekelt követelt a nők kirekesztése miatt. A ‘Kol-Barama’ rádió ígéretet tett, hogy a helyzetet orvosolja, ám a gyakorlatban ez nem sokat jelentett. A műsorok 95%-ában továbbra sem szerepelnek nők, és amelyekben igen, azok se a főműsoridőben.

A ‘Koléch’ szervezet felmérése szerint az adót hallgató nők mintegy húsz százaléka ezt sérelmesnek érezte. A ‘Kol-Barama’ adót mintegy 200 ezer családban hallgatják és, feltéve, hogy minden családban legalább egy nő is van, ez 40 ezer sértettet jelent. Az újabb keresetben fejenként 250 sékel kártérítést követeltek, azaz 10 millió sekelt. A bíróság végül egymillió sekelt állapított meg, figyelembe véve a rádióadó anyagi helyzetét. Az ítélet indoklásában a bírónő megjegyezte, hogy a rádióadó “pénzben ki nem fejezhető kárt okozott a hallgatónőknek: frusztrációt, csalódottságot, sértést, megalázottságot, az önértékelés, a tisztelet megsértését, a női alsóbbrendűség természetesnek vételét, és megakadályozta őket abban, hogy befolyásuk legyen a közéletben…”

A ‘Kol-Barama’ védekezésének egy érdekes pontja az volt, hogy azzal érveltek, hogy a rádió azoknak az ultraortodox köröknek szól, melyek, szerintük, ki voltak rekesztve az általános médiából. A bíróság ezt visszautasította, mondván, hogy ha így is lenne, az adó éppen a kirekesztett ultraortodox közösség felét, a nőket, ugyanúgy kirekeszti. Az egymillió sekel büntetést a nők társadalmi szerepének megerősítését felvállaló szervezetek és alapítványok közt osztják majd szét. A tanulság mindössze annyi, hogy a nők is emberek, és a hangjuk is emberi hang, melyet mindenki nyugodtan hallgathat.

És stílszerűen egy rádió-tekercs recept:

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • só, cukor,

a töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojásfehérje
  • 30 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukrozott tejben.
  2. A felfuttatott élesztőt hozzátesszük a többi összetevőhöz és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Egy órán át pihentetjük, hogy megkeljen a tészta.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
  4. Ha megkelt a tészta, 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk.
  5. Jól megkenjük őket baracklekvárral, majd mindegyik két-két szélét feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kb. 8 cm-es hely. Ezekbe osztjuk el a tölteléket.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük a három tekercset.
  7. Ha kihűlt, porcukorral hintjük meg, és szeleteljük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.