Hogy az izraeli országgyűlési választások közeledtével megkönnyítsük olvasóink tájékozódását, nagyjából hetente néhány diagramban összegezzük az elmúlt időszak közvélemény-kutatásainak eredményeit.

Az e heti pártarányokat mutató diagramunkat 5 közvélemény-kutatás átlagából készítettük (Maariv, Jerusalem Post, Makor Rison, Mako, Jiszrael Hajom).

Az első szembetűnő dolog, hogy a Benjamin Netanjahu vezette Likud maradt az egyedüli domináns párt a mezőnyben sok közepes és kis párt mellett. Láthatóan nem befolyásolja a jobboldali szavazókat az ellene folyó jogi eljárás: 29 mandátumot kapna a párt, ha ma lennének a választások.

Jair Lapid Van Jövő (Jes Atid) pártja 13 parlamenti helyet kapna, ugyanígy a Beni Ganc által újonnan alapított Hoszen Jiszrael, annak ellenére, hogy a párt vezetője politikai kérdésekben eddig semmit nem nyilatkozott.

A Közös (Arab) Lista nagyjából korábbi erejét őrzi 12 képviselői helyével. A Zsidó Otthonból (Habajt Hajehudi) kilépő Naftali Bennet és Ajelet Saked által alapított Új Jobboldal (Hajamin Hehadas) párt 8 képviselői helyet szerezne egy ma rendezett választásokon, ugyanannyit, amennyit az otthagyott pártban elértek, ami azt jelenti, hogy rövid távon mindenképpen megtérült a lépésük. Az otthagyott szélsőjobboldali párt által elért 3 mandátum nem elég a Kneszetbe jutáshoz.

A Cionista Uniót feloszlató és Cipi Livnit kamerák előtt durván megalázó Avi Gabaj balközép Munkapártja 8 mandátumot kapna, ami nagyjából ugyanannyi, mint a szakadás előtt. Cipi Livni a Hatnua (A Mozgalom) nevű pártjának 2 mandátumával viszont nem jutna a parlamentbe.

A Tóra Zsidósága (Jahadut Hatora) ultraortodox askenázi párt nagyjából megőrzi korábbi erejét 7 mandátumával.

A baloldali-liberális Merec Tamar Zandberg vezetésével a négy évvel ezelőtti eredményt érné el 5 képviselői helyével. A Mose Kahlon pénzügyminiszter vezette Kulanu viszont zuhanásban van: korábban szerzett mandátumainak mindössze felét, 5 helyet kapna, ahogy az Orli Levi által frissen alakított, és társadalmi-szociális problémákat zászlajára tűző Geser (Híd) párt is.

Az Avigdor Liberman nevével fémjelzett, jobboldali Izrael a Hazánk (Jiszrael Bejtenu), és a mandátumok majdnem felét elvesztő, Arie Deri vezette ortodox szfaradi Sasz párt is 4-4 mandátumot kapna.

2018/1/4MaarivJerusalem
Post
Makor
Rison
MakoJiszrael
Hajom
Likud3030263128
Van Jövő1211171013
Hoszen Jiszrael1214121213
Közös (Arab) Lista1312121212
Új Jobboldal1191068
Munkapárt /
Cionista Tábor
891087
Tóra Zsidósága77676
Merec56556
Kulanu56456
Geser45455
Izrael a Hazánk45454
Sasz56550
Zsidó Otthon40544
Hatnua00054
Telem00000

Megjegyzés: az Új Jobboldal, Geser és Telem (Bogi Jaalon) pártok nem léteztek, így nem is szerepeltek a legutóbbi választásokon. A Hatnua a Munkapárttal közösen a Cionista Táborban indult. 

Itt te is leadhatod voksodat:

Ha ma lennének a választások, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.