Meghalt Mose Arensz volt izraeli miniszter

Mose Arensz a Pentagonban 1999-ben - fotó: Helene C. Stikkel / Wikipédia

Kilencvenhárom éves korában meghalt Mose Arensz volt izraeli védelmi és külügyminiszter.

Mose Arensz halálhírét az izraeli külügyi szóvivő jelentette be. Emmanuel Nahson a Twitteren méltatta a volt védelmi és külügyminisztert.

Izrael erejéhez és biztonságához való különleges hozzájárulásáért és a zsidó népért való fáradhatatlan munkájáért fognak emlékezni rá.

Mose Arensz 1925. december 27-én született Kaunasban. Családjával 1939-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol a második világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált. 1948-tól nagyrészt Izraelben élt, és 1983-84, illetve 1990-92 között az ország védelmi minisztere volt. A jobboldali Likud tagjaként 1988 és 1990 között volt külügyminiszter, majd 1999-ben harmadszor is kinevezték védelmi miniszternek. Később visszavonult a politizálástól.

A legnevesebb amerikai egyetemek egyikén, a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT), illetve a California Institute of Technologyn tanult és szerzett repülőmérnöki diplomát az ötvenes években. Hazatérve sokat tett az izraeli légierő fejlesztéséért.

Az Egyesült Államokban ismerkedett meg feleségével, a párnak négy gyereke született. Az udvarias és tartózkodó politikust – aki egy ideig Izrael amerikai nagyköveteként is szolgált – úriemberként ismerték. Arensz utolsó éveiben a Háárec című baloldali izraeli napilap vendégszerzője volt.

Arensz bizalmas viszonyban volt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Feleségem, Sára és én keserű könnyeket hullatunk szeretett Mose Arenszünk halála fölött

– írta a kormányfő hétfőn.

Mose Arensz hatalmas hozzájárulására népe boldogulásához örökké emlékezni fogunk

– tette hozzá Netanjahu, aki azt is elárulta: apjaként szerette az elhunytat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.