A pastidák (piték) szuper népszerűek errefelé. Lehet kapni a legtöbb pékségben, főleg ilyenkor, savuot előtt. Az én kedvencem ez a karfiolverzió, mindenféle sajttal és fenyőmaggal, vagy dióval. Mivel az egészseges verzió is nagyon finom, a savuoti fehér menü örmény joghurtlevese után, második fogásként jöjjön most a szénhidrátcsökkentett receptje:

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1-3 evőkanál maceszliszt vagy zsemlemorzsa
  • 200 ml főzőtejszín
  • 4 tojás
  • 50 gr parmezán
  • 125 gr krémsajt (Philadelphia)
  • 100 gr mindenféle vegyes sajt (cheddar, mozarella, trappista, kaskaval, kéksajt vagy bármi, ami otthon található)
  • só, bors

Elkészítés:

A karfiolt kettévágom. Az egyik felét rózsáira bontom és megfőzöm. A másik felét finom lyukú reszelőn lereszelem, egy nagy muszlin kendővel kibélelt szűrőbe teszem. Vízforralóban körülbelül fél liter vizet forralok, leforrázom vele a karfiolreszeléket, majd alaposan kicsavarom belőle a folyadékot. Ezt egyébként használhatjuk salátákba, vagy köretként is, ez a karfiol-rizs.

Amikor már elég száraz, hozzáadok két tojást, a parmezánt és egy evőkanál zsemlemorzsát (illetve annyit, amennyitől nyomkodható, formázható tészta állaga lesz), majd egy piteformába téve egyenletesen elosztom, úgy, hogy a szélein magasabban álljon. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 20 percig sütöm, majd hagyom, hogy kihűljön.

A megfőtt karfiolrózsákat lehűtöm, a tejszínt, a maradék két tojást és a megreszelt sajtokat összekeverem, hozzáadom a karfiolt, és beleöntöm az elősütött karfiol crustba. A tetejét megszórom a fenyőmaggal vagy durvára vágott dióval, és 200 fokon 30-40 perc alatt készre sütöm. Hidegen – mint minden ilyen étel – könnyebben szeletelhető. Salátával tálalom.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.