Az amerikai kongresszusban nem szavaztak meg egy BDS elleni törvényjavaslatot

amerikai kongresszus
Fotó: Pixabay

Az amerikai kongresszusban belpolitikai vita miatt kedden nem szavaztak meg egy Közel-Keletre vonatkozó törvényjavaslatot. 

A törvénytervezet az Egyesült Államok közel-keleti szövetségeseinek nyújtott támogatásának megerősítéséről, Szíria elleni szankciókról és az Izraelnek, valamint Jordániának biztosított biztonsági támogatásról szólt. Emellett tartalmazott egy olyan kitételt is, amely szerint büntetnék azokat az amerikai állampolgárokat és vállalatokat, akik, és amelyek csatlakoznak az Izrael bojkottálását és Izrael elleni szankciókat hirdető mozgalomhoz. 

A szenátus 56:44 arányban leszavazta az Amerikai Biztonság megerősítése a Közel-Keleten néven beterjesztett tervezetet. A demokrata párti törvényhozók ugyanis tartották magukat korábbi ígéretükhöz, miszerint mindaddig nem szavaznak meg törvényjavaslatokat, amíg nincs megállapodás a részleges kormányzati leállás feloldásáról. 

A képviselőházi szavazásra már nem is került sor.     

A törvénytervezet egyik eleme – az Izrael bojkottját hirdetők megbüntetését célzó intézkedés – külön vitát kavart az amerikai belpolitikában. Rachida Tlaib, újonnan megválasztott michigani demokrata párti képviselőnő ugyanis kettős lojalitással vádolta meg azokat, akik támogatják az Izrael bojkottjával egyetértők megbüntetését. “Ez itt az Egyesült Államok és az amerikai állampolgároknak joguk van szabadon kifejezni az álláspontjukat” – fogalmazott a palesztin gyökerű politikus. Nyilatkozatát többen – köztük a Rágalmazásellenes Liga vezetői is – elítélték.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.