Sabak: Moszkva beavatkozik az izraeli választásokba

hacker kiberbunozo
Fotó: Richard Patterson / Flickr

Nadav Argaman, Izrael belföldi titkosszolgálatának a vezetője egy előadásában az áprilisra kiírt előrehozott izraeli választások kimenetelébe való beavatkozással vádolt egy külföldi nagyhatalmat. Argaman beszéde a Friends of Tel Aviv University nyilvános rendezvényén hangzott el, ám az izraeli cenzúra megtiltotta, hogy a médiumok megírják, melyik országról van szó.

A tiltás ellenére az izraeli lapok megírták, hogy a Sabak első embere nagy valószínűséggel Oroszországról beszélt, miszerint a 2016-os amerikai elnökválasztásokhoz hasonlóan, befolyásolni kívánja az eredményeket. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő cáfolta az értesülést, és közölte: „Oroszország sohasem avatkozott bele más államok választásaiba és nem is szándékozik ilyet tenni”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök így nyilatkozott az ügyről: „Izrael készen áll arra, hogy mindenféle kibertámadást elhárítson. Nincs olyan ország, amely nálunk felkészültebb lenne”.

A Sabak is kiadott egy nyilatkozatot: „Ha vannak külföldi beavatkozással kapcsolatos erőfeszítések, Izrael állam és a hírszerző közösség rendelkezik azokkal az eszközökkel és képességekkel, melyekkel lokalizálhatja, nyomon követheti és megakadályozhatja azokat.”

Az izraeli kommentárok szerint a cenzori hivatal azért tiltotta meg a Nadav Argaman által megnevezett állam nevének a leírását, mert az ország nem kíván nyílt vitába keveredni az Izraellel szomszédos Szíria fő szövetségesének számító Oroszországgal.