Gantz szorosan Netanjahu mögött

Kicsit megkésve, de leközöljük az elmúlt hét közvélemény-kutatásának eredményeit.

Ez alkalommal (2019-01-09) csak a Walla hírportál készített közvélemény-kutatást: A pártok sorrendjében, illetve eredményeiben nincsenek jelentős változások a előző heti diagrammal szemben.

A “Hoszen Jiszrael” párt alapítójának, Benny Gantz tábornoknak sikerült a Benjamin Netanjahu leváltására törekvő jelöltek élére állnia. A felmérés szerint a „Kit szeretnél miniszterelnöknek?” kérdésre a válaszadók 41%-a felelte azt, hogy Netanjahu a legmegfelelőbb, 38%-a szerint pedig Gantz alkalmasabb a poszt betöltésére. A felmérésben résztvevők 21%-a nem tudott egyértelmű választ adni.

A felmérés adatai különösen szokatlanok az elmúlt években végzett felmérésekhez képest, ahol Netanjahunak mindig jelentős előnye volt a vetélytársaival szemben a miniszterelnöki alkalmasság kérdésében, még abban az esetben is, mikor hátrányban volt a mandátumok számát illetően. Mindez annak ellenére, hogy Gantz – aki az elmúlt napokban a jobboldali kneszet-tagok és Likud-miniszterek intenzív médiatámadása alatt áll – még nem kezdte meg kampányát, és nem tárta fel sem pártlistáját, sem politikai agendáját, amellyel a következő választásokon futni fog.

Gantz-al ellentétben, ha a kérdezők Jair Lapidot, a Van Jövő elnökét állították szembe Netanjahuval, jelentősen nagyobb lett a különbség: míg Netanjahu jelöltségét a közvélemény 45%-a támogatja, Lapidét csak 29%. A válaszadók 26%-a nem tudja, hogy a kettő közül melyiküket részesítse előnyben.

Emellett a 10-es tévécsatorna híradója úgy döntött, hogy azt is megvizsgálja, hogy az előző este 20:00 órakor, minden hírcsatornán élőben közvetített Netanjahu-bejelentés valóban “drámai” volt-e, ahogy azt a nyilatkozat előtt állította. 57% azt válaszolta, hogy a nyilatkozat nem volt drámai, 16% szerint drámai volt, és 22% nem nézte a bejelentést.

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 49%-a nem hiszi el Netanjahu azon állítását, miszerint az ellene folytatott vizsgálatokat tendenciózus módon hajtották volna végre. Ezzel szemben a megkérdezettek 33%-a úgy vélte, hogy jogosak a miniszterelnök rendőrségi nyomozással szembeni állításai, illetve 18%-uk azt felelte, hogy nem tudja.

Ha ma lennének a választások, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...