Nagyobb izraeli városokban és az ország főbb közlekedési útvonalai mentén jelent meg néhány nappal ezelőtt a fent látható plakát, melyen négy vezető izraeli oknyomozó újságíró, kommentátor fotója szerepel: Ravid Drucker, aki többek között a tengeralattjáró ügy felfedéséért „felelős”, valamint Ben Caspit, Amnon Abramovits és Guy Peleg vannak a képen, akik sokat foglalkoznak Netanjahuval és tudósítanak a kormányfővel, illetve családjával kapcsolatos ügyekről munkahelyükön, az izraeli kereskedelmi csatorna híradójában és más médiákban.

A kitett plakátok kezdetben csak az újságírók képeit és az alábbi feliratot tartalmazták: “Nem ők fognak dönteni”, azt azonban, hogy ki áll az újságírók elleni uszítás mögött, nem lehetett tudni.

“Nem ők fognak dönteni”

Ez csak néhány nappal később derült ki, amikor a plakátokra rákerült a kormányzó Likud párt jele, és a „Csakazértis Netanjahu” felirat. Később ugyanezzel a szlogennel a Lukid által finanszírozott Facebook oldal is beindult azzal a céllal, hogy bemutassa azt a választási propagandát, miszerint a Netanjahu ellen készülő vádiratban hozott döntés mind a rendőrség, mind a főügyész részéről valójában a – baloldali – sajtó nyomásának az eredménye.

“Nem ők fognak dönteni. Ti fogtok dönteni. Csakazértis Netanjahu. Likud”

A múlt hónapban Shahar Ben Meir és Yitzhak Aviram ügyvédek a Központi Választási Bizottsághoz fordultak panasszal és követelték, hogy tiltva legyen az interneten megjelenő anonim választási propaganda. A jelenlegi Propaganda törvény szerint minden párt köteles a köztereken és a sajtóban megjelenő hirdetésében feltüntetni a megrendelő nevét és címét. Mivel azonban a törvényt még 1959-ben, az internet kora előtt hozták meg, formálisan nem alkalmazható az internetes hirdetésekre, csak az újságokban és hirdetőtáblákon megjelenő választási propagandára.

- Hirdetés -

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrégiben személyesen utasította Ajelet Saked igazságügyi minisztert és a Kneszet jogi- és igazságügyi bizottságának elnökét, Niszan Slominsky-t, hogy fagyasszák be a választási kampánytörvény reformját, amelynek pont az lett volna a célja, hogy azt az internet korához és a többcsatornás kommunikációhoz igazítsa. Netanjahu ezt akkor azzal indokolta, hogy több időre van szüksége a törvény tanulmányozásához, de a politikai források úgy vélik, hogy Netanjahunak azért voltak fenntartásai a módosítással kapcsolatban, mert attól tart, az károsítja a választási kampányát.

Az Izraeli Újságíró Szövetség a plakát megjelenésekor adott nyilatkozatában az áll, hogy megítélésük szerint “az újságírók portréját névtelenül felhasználó hirdetőtáblák felállítása „nem más, mint a médiával szembeni gyűlöletkeltésre épülő választási kampány kezdete”.

Igen, egyre valószínűbb, hogy Netanjahu gyűlöletre, az izraeliek megosztására épülő választási kampánya ezúttal a “baloldal és a sajtó/baloldali sajtó” ellen uszít majd a legtöbbet. Legutóbb “a választási urnákhoz tóduló” arabokkal tette ezt.

A választások eredményére áprilisig még várni kell, de a hirdetőtáblát már most átírták azok, akik nem a fenti stílusban szeretnének kampányolni: “Nem ők fognak dönteni. De mi köszönettel tartozunk nekik. Aláírás: Izrael népe”…

“Nem ők fognak dönteni. De mi köszönettel tartozunk nekik. Izrael népe”

Ha ma lennének a választások, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.