Izrael segítséget nyújt Brazíliának a gátszakadás katasztrófájában

izraeli katonak el al repuloter
Az izraeli katonai küldöttség a Brazíliába indulás előtt - fotó: Izraeli Hadsereg

Az izraeli hadsereg polgári védelmi parancsnoksága által vezetett küldöttség a katasztrófa helyszínére, Bormidino városába utazott, ahol eddig mintegy 40 halottról és 300 eltűntről beszélnek. Állítólag kevés esély van arra, hogy további túlélőket találjanak.

A pénteki gátszakadás másnapján Netanjahu miniszterelnök Izrael segítségét ajánlotta Bolsonaro elnöknek, aki a beszélgetést követően az alábbi szöveget posztolta a Twitteren: “Gratulálunk és nagyra értékeljük, hogy Izrael a technológiáját az emberiség szolgálatába állítja.”

izraeli katonai kuldottseg
Fotó: Izraeli Hadsereg

Az Izraeli Hadsereg mintegy 130 fős küldöttsége Brazíliába indult, hogy segítsen az ország déli részén lévő gát összeomlása nyomán eltűntek felkutatásában.

Eddig kilenc halálos áldozatról számoltak be, de körülbelül 300 ember tűnt el gátszakadásnál, és az eltűnt emberek nagy része nem valószínű, hogy túléli a katasztrófát.  

izraeli katonai kuldottseg1
Fotó: Izraeli Hadsereg

A helyi vasércbánya melletti iszaptározó gátja szakadt át, helyi idő szerint pénteken délután egy órakor, és a lezúduló iszap egy másik gátat is magával sodort. Az iszappal elöntött területen 427 dolgozó volt, akik épp ebédeltek, amikor jött az iszap. Százan előkerültek, de tucatnyian megsérültek közülük.

A ZAKA küldöttség ma (vasárnap) reggel csatlakozik az IDF küldöttségéhez. A ZAKA delegáció fejlett eszközeinek része a közelmúltban megvásárolt szonárberendezés is, mely vízben eltűnt személyek felkutatására szolgál.

A ZAKA küldöttsége a repülőtéren – fotó: ZAKA

“A ZAKA sok évtizedes gyakorlattal, világszerte több tucat katasztrófában való segítésben szerzett széleskörű ismeretekkel rendelkezik” – mondta Yehuda Meshi, a ZAKA elnöke, és hozzátette, hogy ezzel a tapasztalattal képesek lesznek életeket menteni. “A ZAKA, mint az Egyesült Nemzetek által elismert nemzetközi szervezet, erkölcsi kötelességének tekinti, hogy katasztrófahelyzetekben segítséget nyújtson más nemzeteknek szerte a világon.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSkipa.co.il