Naszrallah: Izrael 2006 előtti alagutakat fedett fel

haszan naszrallah sejk a hezbollah vezetoje libanonban
Haszan Naszrallah az el-Majádín televíziós csatornának nyilatkozik – Fotó: képernyőkép

Meglepő, hogy Izraelnek ilyen sokáig tartott megtalálni a Hezbollah Libanonból Izraelbe hatoló támadó alagútjait – mondta Haszan Naszrallah sejk, a libanoni székhelyű síita szervezet vezetője szombaton az el-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva.

Naszrallah sejk első alkalommal kommentálta az Izrael által tavaly decemberben felfedezett járatok ügyét. “A Hezbollah évek óta rendelkezett azzal a lehetőséggel, hogy a zsidó állam északi részébe észrevétlenül behatoljon” – mondta. Azt is hozzátette, hogy az alagutak részét képezik a szervezet haditervének, amelyet az Izrael elleni következő háborúra készítettek. „Tervünk része a következő háborúban, hogy behatoljunk Galileába. Már évek óta rendelkezünk ezzel a képességgel”.

Mint mondta, a Hezbollah nem akarja belesodorni Libanont egy újabb háborúba Izraellel, de tart attól, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elszámítja magát az áprilisi parlamenti választások előtt, és valami elhamarkodottat tesz. A Hezbollah-vezető mindemellett kiemelte, hogy Izrael csak néhány alagutat fedezett fel. Úgy fogalmazott, hogy

„nem tudni, van-e több is”.

Állítása szerint az izraeli hatóságok által fellelt járatok egyike több mint 13 éves, vagyis még az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozatát megelőzően ásták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI