A legfőbb ügyész még a választások előtt nyilvánosságra hozhatja a Netanjahu elleni döntését

Avihaj Mandelblitt izraeli legfőbb ügyész pénteken bejelentette: nincs annak akadálya, hogy már az április 9-i választások előtt nyilvánosságra hozza döntését a Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni bűnvádi eljárásban.

Mandelblitt döntéséről tájékoztatta a miniszterelnök ügyvédjeit, akik korábban próbálták meggyőzni arról, hogy csak a parlamenti választás után közölje szándékát – írta a Jediot Ahronot című újság honlapja, a ynet.

A katonai rádió szerint Netanjahu azt mondta, hogy a legfőbb ügyész engedett az újságírók és a baloldal nyomásának, behódolt nekik. Az izraeli média tényként kezeli azt, hogy az ügyészség még az áprilisi választások előtt vádat emel a miniszterelnök ellen.

Mandelblitt válaszában azzal indokolta a halasztás elutasítását, hogy az szemben állna a jogegyenlőség elvével, és a köz jogával az információhoz jutáshoz, a tájékoztatáshoz.

A tizenhármas kereskedelmi tévé csütörtök esti híradója szerint véget értek az egyeztetések az ügyészségen a három Netanjahu-aktáról, ahol a részt vevő jogászok vádemelést javasoltak mindhárom ügyben.

- Hirdetés -

A végső döntést Aviháj Mandelblittnek kell meghoznia, de ez nem várható a következő két hétben – közölte az ügyészség. Mandelblitt korábbi példákra is hivatkozott, amikor vezető politikusok ellen emeltek vádat választási időszakban, noha csak a szavazás után hallgatták meg őket. 

December közepén az államügyészi iroda a nyomozás eredményei alapján két korrupciós ügyben javasolt vádemelést Mandelblittnek: a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott megbeszélései miatt, valamint a Bezeq távközlési vállalat tulajdonosának adott kedvezményekkel összefüggésben.

- Hirdetés -