Letartóztatták Ramallahban a 19 éves Ori feltételezett gyilkosát

Ori Ansbacher - fotó: képernyőkép

Az izraeli biztonsági erők péntek éjszaka letartóztattak egy palesztin férfit Ramallahban, akit a 19 éves Ori Ansbacher brutális meggyilkolásával gyanúsítanak, olvasható a rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közös nyilatkozatában.

A gyanúsítottat átadták a Sin Bétnek kihallgatásra.

A bíróság hírzárlatot rendelt el az ügyre, amit részben feloldottak a gyanúsított letartóztatásának felfedése érdekében, de a gyilkossági nyomozás minden más részletére érvényben maradt a korlátozás.

A Wafa palesztin hírügynökség szerint az izraeli csapatok péntek este a Ramallah/el-Bireh területen razziáztak. Átkutattak két lakóépületet és a Dzsamal Abdel-Nasszer mecsetet, ahol egy 30 éves alkalmazottat letartóztattak. Továbbá az izraeli katonák elkobozták a környék és a mecset biztonsági kameráinak felvételeit.

A razzia összecsapásokhoz vezetett néhány helyi lakos és a biztonsági erők között. A Palesztin Vörös Félhold szerint két palesztin enyhe sérülésekkel kórházba került.

A 19 éves Ansbacher tekoai (Júdea és Szamária) lakos holttestét Ein Jáelnél, Jeruzsálemtől délre találták meg csütörtök éjszaka. Ein Jáel a jeruzsálemi Bibliai Állatkert és Walaja falu között helyezkedik el. Az izraeli hatóságok a gyilkosságot brutálisnak írták le; Ansbacher testén erőszakra utaló nyomok voltak.

A gyanúsított letartóztatása Ramallahban, 2019. február 8. – fotó: Izraeli Rendőrség

A 13-as csatorna péntek éjszakai riportja szerint a rendőrség úgy véli, hogy a gyilkosság valószínűleg „nacionalista” – a palesztin terrorizmusra használt kifejezés – indíttatású volt. A TV riportok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a rendőrség nem zárja ki a bűncselekmény illetve a kettő kombinációjának lehetőségét sem.

Ansbachert szülővárosában, Tekoában temették el pénteken.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a gyilkossággal kapcsolatban kiadott nyilatkozata megjegyezte, Ansbachert megdöbbentő brutalitással ölték meg.

“Ebben a nehéz órában mindannyian átöleljük az Ansbacher családot és Tekoa népét. A biztonsági erők a gyilkosság felderítésén dolgoznak – megtaláljuk a felelősöket, és az ügyet bíróság elé visszük” – ígérte a miniszterelnök.

A gyilkosságot terrortámadásnak nevezve, Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet közölte, hogy találkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa jelenlegi elnökével az incidens kapcsán, és felszólította a testületet, hogy nyilvánosan ítélje el a történteket.

“A Biztonsági Tanács hallgatása nem segít ebben a terrorizmus elleni küzdelemben, és csak utat enged a gyűlölet hullámainak növekedéséhez. Miközben ez a hallgatás folytatódik, a Palesztin Hatóság tartja magát politikájához, fizetésben részesíti a terroristákat, felbujtással neveli a fiatalokat, és egy 19 éves lányt brutálisan meggyilkoltak Izraelben” – nyilatkozta Danon. “A Biztonsági Tanács felelőssége és erkölcsi kötelessége, hogy egyértelműen elítélje ezt a barbár gyilkosságot, és határozottan lépjen fel a Palesztin Hatóság terrorista kultúrájával szemben, a kultúrával, amely aláássa a régió stabilitását, és ártatlan életeket olt ki.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐujkelet.live