Az első szombati buszjárat Tibériáson: „Szabad ország”

szombati busz tiberiasban
A Noa Tanua aktivistái a szombaton közlekedő busz előtt Tibériáson, 2019. február 9. - fotó: képernyőkép / Facebook

A város lakói első alkalommal utazhattak szombati tömegközlekedéssel. A Kineret partján lévő sétányhoz vitt a busz. Naomi örült, hogy nem kellett a gyerekei segítségét kérni, hogy meglátogathassa őket, és Amalia végre találkozhatott a barátnőivel: „Nem a vallásosok fogják megmondani, hogy mit tegyek.”

Miután Tibériás polgármestere, Ron Kobi bejelentette a szombati tömegközlekedés beindítását, szombaton a Sikun Dalettől a vízparti sétány felé tartó busz szinte teljesen megtelt.

Nemcsak a város lakói éltek az első szombati buszozás lehetőségével, hanem politikusok, a buszt szervező Noa Tanua szervezet tagjai és maga a polgármester is csatlakozott az utasokhoz. “Egyenlő jogokat akarunk. Elegünk van az ultraortodoxok vallási kényszeréből” – mondta Kobi, és a belügyminisztert támadta: „Arie Deri mondjon le! A legtöbb szavazója ezúttal a Likudra fog szavazni”.

יוצאים לדרך בטבריה!

Közzétette: ‎נוע תנוע – תחבורה בשבת‎ – 2019. február 9., szombat

“Fontos kijelenteni, hogy ez nem a vallás elleni küzdelem” – tette hozzá Kobi. – “Egyértelműen az esélyegyenlőség és a szabad hozzáférhetőség kérdéséről van szó. Ez a busz lehetővé teszi az emberek számára, hogy elérjék a Galileai-tengert és a város nevezetességeit.”

A Tibériás felső részén lévő Sikun Dalet egyik lakója, aki azért szállt fel a buszra, hogy meglátogassa a rokonait, azt mondta: “Minden szombaton megyek hozzájuk, és eddig taxival utaztam, de néha áthaladnak a negyeden, néha nem, és így nehéz.”

Naomi is felszállt a buszra, hogy gyerekeihez utazzon, akik Tibériás egy másik környéken élnek: “Minden alkalommal, amikor meglátogattam őket, azt kellett kérnem tőlük, hogy vigyenek el és hozzanak vissza, ami nagyon kínos volt. Ez a busz jó megoldás mindenkinek.”

“A vallásos emberek ne mondják meg nekem, mit tegyek, én sem mondom nekik, hogy hogyan viselkedjenek” – mondta egy másik utas. “Ez egy szabad ország.”

“Egy olyan együttműködés keretében vagyunk itt, amelyet különböző önkormányzatokkal kötöttünk a szombati tömegközlekedés működtetésére. Tibériásban ez a projekt kísérleti fázisban van, nagyon izgatottak vagyunk, és reméljük, hogy folytatódni fog” – mondta Noam Tel-Vered, a Noa Tanua mozgalomtól. “Haifából, egy olyan városból jöttünk, ahol a szombati tömegközlekedés évek óta megszokott, és ez senkit nem zavar. Ezt a szellemet akarjuk Tibériásba hozni” – tette hozzá.

Tibériás lakosságának 20%-a ultraortodox, és további nagy százalékban vannak vallásos és hagyományőrző zsidó lakosok is. Az általános vélekedés szerint az utóbbi években a város – a valamikori turisztikai gyöngyszem – vallásos szegénynegyeddé süllyedt. Az új, keménykötésű polgármester ennek szeretne véget vetni.

A szombati busz napi háromszor indul a Sikun Dalettől a Gan Hair park és a Galil utca felé 10:40-től 13:00-ig. Délután háromszor indul az ellenkező irányba, és hat megállón halad át mindkét irányban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet