Cipi Livni visszalépett az izraeli parlamenti választásoktól

Cipi Livni
Cipi Livni, 2015 - fotó: Sapir College / Wikipédia

Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy A Mozgalom (Hatnua) nevű pártjával visszalép az április 9-i parlamenti választásokon való megmérettetéstől – jelentette a katonai rádió hétfőn.

Livni a sajtótájékoztatóján elcsukló hangon jelentette be döntését, amelyet azért hozott meg, hogy ne vesszenek kárba a rá adott szavazatok, miután pártja a közvélemény-kutatások szerint nem érné el a 3,25 százalékos választási küszöböt. A közel húsz éve a törvényhozásban dolgozó politikus előzőleg megpróbált csatlakozni Beni Ganz Izrael Ereje (Hoszen Liszrael) nevű új pártjához, de a tárgyalások nem jártak sikerrel. A The Times of Israel című, angol nyelvű online újság értesülései szerint ennek az volt az oka, hogy Livnit túlzottan baloldalinak tekinti a pártot vezető Beni Ganz.

Cipi Livni centrista pártja az előző választások előtt, 2015-ben választási szövetséget kötött a baloldali szociáldemokrata Munkapárttal, és együtt Cionista Tábor néven 24 mandátumot szereztek a 120-ból. Ezzel az eredménnyel a harminc fős Likud frakció után a második legnagyobb frakciót alakíthatták meg. A Munkapárt új vezetője, Avi Gabaj azonban január elsején élő adásban menesztette Livnit, miután a két párt elkülönítése mellett döntött. Csütörtökön jár le az esetleges újabb pártegyesülések bejelentésének határideje, addig kell leadniuk a pártoknak képviselőjelöltjeik listáját.

Livni 1999-ben a Likud pártban kezdte politikusi munkáját, ahonnan Ariel Saron akkori miniszterelnökkel együtt átlépett a Kadima pártba, amelyet a Gázai övezet izraeli telepeinek felszámolására hoztak létre, hogy elhatárolódjanak a lépést ellenző Likud honatyáktól. 2006-tól 2009-ig a külügyi tárca élén állt, és amikor Ehud Olmert miniszterelnök korrupciós vádak miatt lemondani kényszerült, akkor ő vezette az országot az új választásokig.

Noha a voksoláson a Kadima szerezte a legtöbb szavazatot, Simon Peresz akkori államfő Izrael történetében először nem a legnagyobb párt vezetőjét, vagyis Livnit, hanem a Likud élén álló Benjamin Netanjahut kérte fel az kormány megalakítására, mert Livni nem tudta létrehozni kabinetjét a vallásos pártok nélkül, és megtagadta követeléseik teljesítését.

A 2013-as választások után új, A Mozgalom nevű pártjával igazságügyi miniszterként vett részt Netanjahu koalíciójában, és ő vezette az izraeli delegációt a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokon egészen azok tőle független megszakadásáig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.