Megfizette a béke árát

Tzipi_Livni_cipi
Cipi Livni 2009-ben - fotó: Itzik Edri / Wikipédia

Cipi Livni politikai életből való távozása nagy veszteséget jelent az izraeli parlamentnek, de különösen a béketábornak. Livni, aki 1999 óta szolgált a Kneszetben (a Likud színeiben), aztán a Kadima párt vezetőjeként, majd külügyminiszterként, igazságügyi miniszterként, végül az ellenzék vezetőjeként tevékenykedett – könnyekkel küszködve mondta egy tegnapi, Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón: „Minden tőlem telhetőt megtettem szeretett hazámért”.

Mióta Avi Gabaj, a Haavoda (Munkapárt) vezetője felbontotta a Mahane Hacionit (Cionista Tábor), és gyakorlatilag kirúgta Livnit, az általa vezetett Hatnua (A Mozgalom) párt a felmérésekben nem tudta átlépni a választási küszöböt. Livni nem
küzdelem nélkül távozott: megpróbált csatlakozni Beni Ganz új pártjához, a Hoszen Lejiszraelhez (Izrael Ereje), és Jair Lapid Jes Atidjához (Van Jövő), de sajnos mindketten megriadtak a ráragadt baloldali arculattól.

„A béke mára ocsmány szóvá vált” – magyarázta Livni a politikai tevékenységét az elmúlt években kísérő nehézséget. Gabaj döntése, hogy elszakad Livnitől, valamint Ganz és Lapid vonakodása, hogy csatlakozzon hozzájuk – azon kevesek egyike az izraeli parlamentben, akik továbbra is egyértelműen és határozottan kiállnak a béke és a demokrácia mellett, még az Izraelt elborító sötét jobboldali hullám ellenére is – szegénységi bizonyítvány rájuk és pártjaikra nézve.

Cipi Livni politikai karrierjének főbb állomásai:

1999 – alőször választják kneszet-képviselőnek a Likud színeiben
2005 – a Likudból átlép a Kadima pártba, igazságügy- és külügyminiszternek nevezik ki
2006 – Miniszterelnök-helyettes lesz
2009 – a Kadima élén állva 28 mandátumot szerez a választásokon
2012 – Mofáz legyőzi a párton belül, leváltják a Kadima éléről
2013 – megalakítja a Hatnua (A Mozgalom) pártot, és 6 mandátumot szerez a választásokon
2015 – a Hatnua és a Haavoda megalakítják a Mahane Hacioni (Cionista Tábor) pártszövetséget
2019 – Avi Gabaj élő adásban felmond neki és véget vet a Mahane Hacioninak

Ezzel párhuzamosan Livni megvizsgálta a ballibeláris Mereccel való egyesülés lehetőségét, sőt, még – Ehud Barak volt miniszterelnökkel együtt – a Haavodához való újracsatlakozást is. Erőfeszítései eredménytelenek voltak, és a béketáborral kapcsolatos felelősségérzete miatt úgy döntött, hogy visszavonul. “Nem bocsátanám meg magamnak, ha az út helyességében hívők szavazatai kárba vesznének” – magyarázta döntését. A baloldali pártok lemondtak Livniről, és hagyták, hogy elhagyja a politikát anélkül, hogy harcoltak volna érte. Ez növeli a két párt listájából fakadó zavaró érzést, hogy nem tűzték zászlajukra a politikai rendezés szükségességét a palesztinokkal.

Cipi Livni az utóbbi években Benjamin Netanjahu komoly ellenfelévé vált. Livni azt is hangsúlyozta, hogy csak a bal-közép erők egyesülése eredményezhet győzelmet és politikai fordulatot a választásokon, amely véget vetne a miniszterelnök rossz és túl hosszú kormányzásának. Livni visszavonulása azt jelzi, hogy a bal-közép tábor képtelen arra, hogy félretegye az egyes szereplők egóját, és együtt dolgozzon a közös ügyért. Ez azt is jelenti, hogy a bal-közép táborban lévő energiákat a belső harcokra fordítják, úgymond “a páncélos járműn belül pazarolják el a töltényeiket”. Ennek megfelelően fognak alakulni a választási eredmények is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaarec