Jes Atid LeHoszen, vagy Hoszen LeAtid?

Maratoni tárgyalások után egyesült a Likuddal szemben álló két legnagyobb párt. Szerdán és egész éjjel tartó tárgyalások után egyesült Jair Lapid Van Jövő (Jes Atid) és Beni Ganz Izrael ereje (Hoszen Lejiszrael) nevű centrista pártja, hogy együtt induljanak Benjamin Netanjahu kormányzó jobboldali Likud pártja ellen – jelentette a helyi média csütörtök reggel.

A megállapodás szerint az új, egyelőre még név nélküli párt és győzelmük esetén a kormány élén egymást váltja majd Ganz és Lapid. Ha nyernek, első két és fél évben Beni Ganz, a hátralevő másfél éves időszakban pedig Jair Lapid lesz a miniszterelnök.

Az új párthoz csatlakozott Gabi Askenázi, az igen népszerű volt vezérkari főnök. A párt listájának első öt helyén három volt vezérkari főnök is szerepel: Ganz, Mose Jaalon volt honvédelmi miniszter, valamint Askenázi, hogy választ adjanak Netanjahu biztonsági kérdéseket hangsúlyozó politikájára.

Az új párt a biztonsági és társadalmi vezetők olyan új csoportját mutatja be, amely garantálja a nemzet biztonságát és újra egyesíti az izraeli társadalom egymástól elszakadt részeit – közölte az új párt a médiának küldött bejelentésében.

A közvélemény-kutatások szerint a két párt egyesülve több voksot szerezhet a Likudnál. Izraelben a pártok vezetőinek meghallgatása után általában a legtöbb mandátumot elnyerő párt vezetőjének adja az új kormány megalakításának lehetőségét az államelnök. 

“Világos a választás: Lapid-Ganz baloldali kormány az arab pártok támogatásával, vagy jobboldali kormány Netanjahu vezetésével” – reagált a Likud közleményben.

Csütörtökön jár le a határidő, amikor az április 9-én esedékes választásokra a pártok leadhatják listáikat. Benjamin Netanjahu emiatt szerdán elhalasztotta Moszkvába tervezett találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy közös választási listát alakítson ki a kis jobboldali pártok, köztük a Meir Kahane szélsőségesen rasszista nézeteit követő Zsidó Hatalommal (Ocma Jehudit).

A megállapodás értelmében ennek a telepeseket támogató, szélsőségesen jobboldali tömörülésnek egyik képviselője a Likud listáján is helyet kap a kneszetben, és két miniszteri tárcát kapnak, ha segítségükkel ismét Benjámin Netanjahu alakíthat majd kormányt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.