Az AJC és az AIPAC elítéli az Ocma Jehudit párt Kneszetbe juttatását

Otzma_Yehudit_ocma jehudit izraeli szelsojobboldali part logo
Az Ocma Jehudit szélsőjobboldali párt logója

Az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) és az American Jewish Committee (AJC) a múlt héten különálló nyilatkozatokat tett a Zsidó Otthon és az Ocma Jehudit egyesülése kapcsán. Az egyesülés valószínűleg lehetővé teszi, hogy legalább egy törvényhozó Meir Kahane követőinek pártjából bejusson a 21. Kneszetbe az áprilisi választások után.

Az AJC csütörtök esti nyilatkozata kijelentette, hogy az „Ocma Jehudit nézetei elítélendőek. Nem tükrözik azokat az alapvető értékeket, amelyekre Izrael állam épül.”

Bár a szervezet „általában nem tesz megjegyzést politikai pártokkal és jelöltekkel kapcsolatban a választások idején”, jelen esetben úgy érezte, „kénytelen felszólalni”.

„Visszatekintve a szélsőséges pártok álláspontjait, a szélsőbalra vagy a szélsőjobbra vonatkozva, a mainstream pártok határozottan elutasították, még akkor is, ha Izrael szilárd demokráciájának választási folyamata kis létszámban ugyan, de lehetővé tette jelenlétüket a Kneszetben.”

A nyilatkozat nem említette név szerint a Zsidó Otthont vagy a két fél fúzióját erőltető Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

benjamin netanjahu aipac
Netanjahu az AIPAC ülésén szónokol – fotó: képernyőkép / YouTube

Pénteken az AIPAC megosztotta az AJC nyilatkozatát Twitteren, és kifejezte egyetértését a benne foglaltakkal.

Netanjahu március végén fog felszólalni az AIPAC éves konferenciáján.

Jair Lapid szombat reggel, az újonnan alakult Kék-Fehér szövetségből, amely a közelgő nemzeti választásokon Netanjahu legyőzésére törekszik, a két amerikai szervezet kritikájára reagálva elítélte a miniszterelnök döntését.

Netanjahu azért egyengette a Zsidó Otthon – Ocma Jehudit egyesülést, hogy az április 9-i szavazáson megerősítse a Likud által vezetett jobboldali koalíciót.

Lapid azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy „a politikát előbbre helyezi Izraelnél.”

„Amikor már jó barátaink is úgy érzik, hogy el kell ítélni [az egyesülést], világossá válik, hogy egy határvonal átlépésre került” – írta Twitteren a Jes Atid párt vezetője, aki múlt héten állapodott meg Beni Ganz Hoszen Lejiszrael pártjával, hogy egyesítik erőiket az áprilisi választásokra. Lapid a Kék-Fehér szövetség listáján a második helyet foglalja el.

„Netanjahu nagy kárt okozott a világ Izraelről kialakult képében, és készen áll, hogy veszélyeztesse a demokráciánkat” – tette hozzá Lapid.

Avi Gabai a Munkapárt vezetője Twitteren megköszönte a két amerikai szervezetnek az Ocma Jehudit egyértelmű elítélését.

„Az a tény, hogy Netanjahu támogatja a radikális kahanista pártot, túlmegy a kínosság határán és felháborító. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy ez a rasszista párt bekerüljön a következő kormányba.”

Közben az Ocma Jehudit azt állította, hogy az AIPAC „az izraeli bal hatalomra kerülését akarja látni, és boldog lesz egy olyan kormányzattal, amely átadja a területeket és fegyvereket ad az ellenségnek.”

A párt kijelentette, hogy a csoportnak nem szabad „beavatkoznia a választásokba”, mivel nem izraeli.

Az Ocma Jehudit Meir Kahane rabbi Kach-pártjának spirituális utódja, melyet egy erőszakra és felbujtásra vonatkozó alaptörvényre hivatkozva tiltottak ki a Knesszetből és később teljesen száműztek Izraelből is.

Az Ocma Jehudit-vezetője, Michael Ben Ari Kahanét rabbijának és tanítójának nevezte. Más vezetők, köztük Baruch Marzel Kahane egykori tanítványa, hebroni lakos, minden évben megemlékezést tart Baruch Goldstein amerikai-izraeli orvos sírjánál, aki 1994. február 25-én megölt 29 palesztin arabot a Pátriárkák sírjánál; Bentzi Gopstein rabbi, a Lehava csoport vezetője, mely ellenzi a más vallásúakkal való házasságkötéseket és a zsidók asszimilációját, és megpróbál elfojtani minden nem-zsidók általi nyilvános tevékenységet Izraelben. Gopsteint korábban többször letartóztatták, és nyomozást indítottak a nem-zsidók elleni nyilatkozatai miatt, köztük egy olyan cikkért, amelyben az Izraelben élő keresztényeket “vérszívóknak” nevezete; Itamar Ben Gvir ügyvéd, akinek ügyfeleit zsidó terrorizmussal vádolt jobboldali aktivisták alkotják.

A Ben Ari és Arije Eldad 2012-ben Ocma Leiszráel néven alapított pártjának nézetei közül sok hasonlít a Knesszet leginkább szélsőséges képviselői által támogatott álláspontokra; Júdea és Szamária (Ciszjordánai) egészének Izraelhez csatolása és korlátlan telepes építkezések; a Palesztin állam ellenzése, valamint büntető célú katonai műveletek támogatása a terrortámadásokra reagálva; további hangsúly fektetése Izrael zsidó jellegére az oktatási, szociális és igazságügyi rendszerekben.

Azonban az ultra-nacionalista pártnál ezen álláspontokhoz számos nyíltan rasszista is társul. Támogatja a nem zsidók Izraelből való kivándorlását, és a palesztinok és az izraeli arabok kiutasítását, ha nem hajlandóak hűséget tenni és elfogadni a másodrangú státuszukat egy kibővített zsidó államban, amelynek szuverenitása kiterjed Júdea és Szamáriára. Továbbá a Templom-hegyi törékeny status quo megszüntetésére szólít.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Izrael többször tagadta, hogy bármilyen változtatást kíván eszközölni a megállapodást illetően.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.