Putyin Jeruzsálembe jön

benjamin netanjahu vlagyimir putyin moszkva
Fotó: képernyőkép / Facebook

Meghívást fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök a leningrádi náci blokád áldozatainak szentelt jeruzsálemi emlékmű felavatására Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől szerdán Moszkvában.

Netanjahu a szertartásról csak annyit mondott el a zárt ajtók mögött megkezdődött hivatalos tárgyalások előtt, hogy a közeljövőben fogják megtartani. 

A két vezető személyesen most találkozott először azt követően, hogy a szíriai légvédelem egy szeptemberi izraeli légitámadás közben tévedésből lelőtt egy orosz katonai felderítő repülőgépet. A 15 halálos áldozatot követelő incidensért Oroszország Izraelt tette felelőssé.

Putyin a szerdai eszmecsere első, a tévékamerák nyilvánossága előtt lefolytatott perceiben nagyon fontosnak nevezte, hogy megvitathassa vendégével a közel-keleti biztonság kérdéseit, amelyek szerinte megkövetelik a legmagasabb szinten folytatott konzultációkat. Méltatta az “abszolút számok tekintetében nem nagyon nagy” kétoldalú kereskedelem növekedését. 

Netanjahu, aki említést tett arról, hogy több mint egymillió orosz ajkú állampolgár járult hozzá jelentősen hazájának fejlődéséhez, és “nagyszerűnek” nevezte a kétoldalú viszonyt, azt mondta, hogy Izrael és Irán viszonyának megvitatására készül házigazdájával. Megismételte álláspontját, amely szerint a térség stabilitását és biztonságát a leginkább Teherán és szövetségesei fenyegetik. Hangsúlyozta, hogy Izrael nem hagyja valóra váltani ezt a fenyegetést, és további erőfeszítéseket tesz a régió biztonsága érdekében.

Bejamin Netanjahut eredetileg múlt csütörtökre várták Moszkvába, de a kormányfő a vizitjét belpolitikai okokra hivatkozva elhalasztotta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.