Eltart-e peszahig az egyiptomi sáskajárás?

saskajaras egyiptomban
Fotó: képernyőkép

Ezen a területen nem ismeretlen a sáskajárás, mindannyian ismerjük az Egyiptomból való kivonulástörténet, egészen pontosan a tíz csapás részeként.

A jelenlegi, súlyos károkat okozó sáska-pestis a Vörös-tenger kelet-afrikai partján, Egyiptom és Szaúd-Arábia, valamint Eritrea és Szudán területein bukkant fel, és terjed egyre.

Az elmúlt három hétben a hatóságok 85 000 hektárt permeteztek le a járvány megfékezésére, de az idei esős tél a sáskák szaporodásának kedvez, mivel a még mindig zöldellő növényzet a szaporodás és az új rajok kikeléséhez szükséges táplálék biztos forrása. Ahogy a növényzet elkezd kiszáradni, a sáskarajok északabbra költöznek a vörös-tengeri partvonalon Eritrából és Szudánból, és elérik a Nílus völgyét is Észak-Szudánban. Sajnos van némi esélye annak is, hogy átkelnek a Vörös-tengeren, így elérhetik Szaúd-Arábia belső területeit.

Hogy mennyi ideig tart még a sáskajárás, sajnos nem tudni. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO, éberségre figyelmeztet, és bár megállítani nem lehet, a járvány visszaszorításának és a károk minimalizálásának érdekében javasolja a fertőzött területek folyamatos permetezését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSjewishpress.com