Kevesebb nő lesz a következő kneszetben

nők az izraeli politikában
Nők az izraeli politikában

A nőket eddig sem képviselték társadalmi arányuknak megfelelően, vagyis fele–fele arányban a kneszetben, de a pártok listái alapján a következő törvényhozásban még sokkal kevesebb nő lesz. És ráadásul megszakad a képviselőnők számának évtizedek óta tartó folyamatos emelkedése is.

Az első országházban 12 honanya foglalt helyet, a legutóbbiban pedig 37, ami az izraeli feministák egyik eredménye, noha még mindig nagyon messze járt az ideálisnak tekinthető 60-tól.

Ráadásul drámai volt az emelkedés: a tizenkilencedik kneszetben még csak 27 nő volt, a most leköszönő huszadikban pedig tízzel több. És sok jóra nem számíthatunk: a következő parlamentbe jelentősen kevesebben jutnak be, mert – a közvélemény-kutatások szerint – reális helyeken a pártok listáin kevesebb nő szerepel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet