technion izraeli kutatok
Shai Shen-Orr professzor (jobbra), Ayelet Alpert doktorandusz és Dr. Yishai Pickman - fotó: Nitzan Zohar / Technion szóvivője

A haifai Technion három kutatója kifejlesztett egy módszert, amellyel megállapítható az ember “immun életkora”. Ez lehetővé teszi a különböző betegségek kockázatának kitett betegek azonosítását, valamint a krónikus, vagy daganatos betegségekben szenvedők kezelésének személyre szabását.

“Mindenkinek saját genetikai háttere és más, egészségügyi és környezeti története van, ezért az immunrendszer öregedésének üteme személyenként változik” – közölte a Hááreccel a projektet vezető Shai Shen-Orr professzor. Az amerikai Stanford Egyetemmel közösen folytatott kutatás eredményeit ezen a héten tették közzé a rangos Nature Medicine folyóiratban.

Shai Shen-Orr professzor – fotó: Nitzan Zohar / Technion szóvivője

Kilenc év latt dolgozták ki módszerüket, 135, 18-96 éves egészséges ember folyamatos vizsgálatával. Évente vért vettek tőlük, és hozzáadták a különböző egészségi paramétereiket. Az összegyűjtött töméntelen adat számítógépes elemzéséből kialakították az immunrendszer öregedési fokának mérését, és – egyáltalán nem váratlanul – kiderült, hogy ennek mértéke legalább annyira befolyásolja a különböző betegségek kialakulását, mint a dohányzás, vagy más betegségeket okozó tényezők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz