Tavaly decemberben egy észak-ciszjordániai telepen kigyulladt az egyik lakóépület, egy húszas éveiben járó nő háza. A rendőrség gyújtogatás miatt nyomoz, a gyanú szerint a szomszédok követték el a bűncselekményt, miután megtudták, hogy az izraeli zsidó lány egy palesztin muzulmán férfival él – mint erről a The Times of Israel beszámolt.

A nő 2017-ben költözött erre a névvel sem rendelkező telepre, ahol egy év múlva találkozott egy Ramallah mellett élő palesztin férfival, aki nem messze tőle, egy építkezésen dolgozott.

Nem könnyű a sorsuk: a palesztin az “a” zónában lakik, ami azt jelenti, hogy izraeliek számára zárt, teljes egészében a Palesztin Hatóság felügyelete alatt áll, izraeli szerelme oda nem mehet. A nő néhány házból álló telepes falujába viszont palesztin nem teheti be a lábát, még munkásként sem. Ők elvből – és biztonsági okokból – csak zsidókat  alkalmaznak. Együtt Izraelbe sem költözhetnek, mert a palesztinnak nincs izraeli belépési-, tartózkodási-, vagy munkaengedélye, és így nem juthat túl a Ciszjordániát kis-Izraeltől elválasztó zöld vonalon, az oda vezető ellenőrző pontokon.

Kapcsolatuk kezdetén a lány feltételül szabta, hogy a férfi térjen át a zsidó vallásra, és a palesztin férfi erre kész is volt szerelméért. Néhány hónap múlva a férfi muzulmán családja értesült titkos viszonyukról, és megfenyegették, hogy megölik. Ekkor megszökött  otthonról, és beköltözött a telepes faluban a lány házikójába. Hónapokig be- és kicsempészte saját otthonából párját – mesélte a lány a közmédiának, miközben alakját és hangját felismerhetetlenné tették.

telepes eloors ciszjordaniaban
“Előretolt helyőrség” telep egy ciszjordániai dombon

Két hónapig így éltek együtt titokban, miközben a külvilág gyűlöletének tárgya lettek pusztán szerelmükért. A lány elárulta titkát egy közeli barátjának, aki viszont továbbadta azt, és hamarosan megjelentek a falu biztonsági emberei, és a férfi kiadását követelték az épület ajtajában állva.

Mindkettőjüket elvitték kihallgatni, a férfit előbb megverték, majd szabadon engedték őket. Többet nem mehetett vissza a lány sem a házába, erre figyelmeztették, és amikor megkísérelt odamenni, hogy összeszedje a holmiját, útakadályokat tettek járműve elé. Ráadásul a telepes falu azt is megakadályozta, hogy eladja, vagy bérbe adja az épületet. Szeptemberben a nő panaszt nyújtott be a rendőrségen az ellene szóló fenyegetések miatt.

Ezek után történt december elején – egy nappal a helyi közösség vezetőjével megbeszélt találkozója előtt – a gyújtogatás. A tervezett beszélgetésen valamiféle kompromisszumot szeretett volna elérni több százezer sékel értékű vagyontárgyai visszaszerzéséről.

A szerelmespár azóta egymástól külön él, mivel nincs olyan hely, amely befogadná őket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.