Netanjahu egy színésznővel hadakozik a közösségi médiában

Rotem Szela, a népszerű színésznő-műsorvezető-fotómodell a közösségi médiában szállt szembe a Likud “Bibi vagy Tibi” jelszavával, az arabokat megbélyegző, és ellenségnek nyilvánító politikájával.

Miri Regev ül a tv-stúdióban és magyarázza Rina Macliahnak, hogy a nagyközönségnek vigyáznia kell, nehogy Beni Ganzot válassza, mert neki az arabokkal kell kormányt alakítania” – írta Szela mind a 824 ezer Instagram követőjének.

“Rina hallgat, én meg azt kérdezem magamtól, hogy miért nem kérdez rá csodálkozva – és mi a baj az arabokkal? Az Isten szerelmére, arab állampolgárok is élnek ebben az országban.”

“Hogy az ördög vinné el, mikor mondja már meg valaki ebből a kormányból a népnek, hogy Izrael az összes állampolgáráé. És minden ember egyenlőnek született. És az arabok is emberek, és a drúzok és a homoszexuálisok és a leszbikusok is. És ne adj Isten, még a baloldaliak is emberek” – írta a színésznő.

Rotem Szela – fotó: Wikipedia

Benjamin Netanjahut erősen felidegesíthették ezek a mondatok, mert azonnal válaszolt Szelának.

“Kedves Rotem, fontos javítás: Izrael nem minden állampolgáráé. Az általunk meghozott Nemzetállami alaptörvény szerint Izrael csakis a zsidó nép nemzetállama és csakis a sajátja. Ahogy írtad, semmi bajunk nincs Izrael arab állampolgáraival, egyenlő jogokkal rendelkeznek, és a Likud-kormány többet fektetett az arab szektorba, mint bármely más kormány. A Likud csak a jelenlegi választások központi tétjét akarta pontosítani: Egy erős jobboldali kormány, amelyet én vezetek, vagy egy Jair Lapid és Ganz vezette baloldali kormány az arab pártok támogatásával. Lapid és Ganz nem képes máshogy kormányt alakítani, és egy ilyen kormány aláássa az ország és az állampolgárok biztonságát. Egy hónap múlva a szavazólapon dönthetünk erről, jó napot” – írta Netanjahu.

Emlékeztető: Netanjahu kihívója nem Ahmed Tibi, hanem Beni Ganz. Ganz számos alkalommal közölte, hogy nem fog arab pártokkal kormányt alakítani, és az arab pártok is többször bejelentették, hogy nem lépnek koalícióra Ganzcal. Mellesleg nekik is “megmutatta” Szela, hogyan lehet(ne) Netanjahuval szembeszállni…

Mindamellett Netanjahunak és a Likudnak sokkal kellemesebb Ganz, a valódi rivális helyett Ahmed Tibi nem létező kihívásával küzdeni, hiszen Ganzot sokkal nehezebb támadni: a Kék-Fehér párt biztonsági kérdésekben gyakorlatilag felülemelkedett három volt vezérkari főnökkel az élén a Likudon, s szociális, népjóléti kérdésekben, a valóban fontos kérdésekben pedig egyáltalán nem állt elő a Likud olyan programmal, amellyel legyőzhetné őket. Egyszerűbb Tibi és az arabok ellen uszítani. A valódi kérdés természetesen nem “Bibi vagy Tibi”, hanem egy nyakig korrupciós vádakba merült Bibi – vagy Ganz? Ha jobban tetszik :”Bibi vagy Beni”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.