A legfelsőbb bíróság kizárta a kahanista vezért, engedélyezte az arab jelöltek indulását

Az izraeli legfelsőbb bíróság épületének belső udvara. - fotó: Wikimedia

A legfelsőbb bíróság bírái úgy döntöttek, hogy nem engedik meg a szélsőségesen rasszista, kahanista Michael Ben-Ari-nak az indulást a közelgő kneszet-választásokon. A szintén szélsőséges, jobboldali Itamar Ben Gvir, valamint az arab Raam – Balad lista és Ofer Kaszif indulhatnak.

Ben-Ari indulatos válaszában jogi huntának bélyegezte a jogállami törvénykezés intézményeit, a kisebbségek jogait is biztosító fékek és ellensúlyok egyik legfontosabb szervét, az alkotmánybíróságként is eljáró legfelsőbb bíróságot (Bagac), valamint a legfőbb ügyészt és az államügyészt. A kibővített bírói grémium többségi döntést hozott ügyében, a nyolcból csak egy, Noam Solberg bíró nem csatlakozozott. Ben Ari a jobboldai Ocma párt jelöltje lett volna.

Az izraeli jogszabályok szerint lehetőség van arra, hogy egy-egy jelöltet vagy egy teljes listát kizárjanak a parlamenti választásokból, amennyiben azok – többek között – tagadják Izrael állam zsidó és demokratikus jellegét vagy tettükkel, kijelentéseikkel rasszizmust szítanak. A kizárásról a a kneszet választási bizottsága dönthet, amelyet a legfelsőbb bíróság előtt lehet megfellebbezni. A kneszet választási bizottsága a pártok küldötteiből áll, a már feloszlatott parlamentben meglévő képviseletük arányának megfelelően.

Emellett – ahogy várható volt – jóváhagyták az arab pártok és a radikális baloldali Ofer Kaszif (Hadas pártlisat) részvételét, az utóbbi jelöltségét többek között azért kérték felfüggeszteni, mert több alkalommal a náci Németországhoz hasonlította Izraelt, fasisztának tartja a szélsőjobboldali szervezeteket, de Netanjahut és az igazságügyi miniszter Ayelet Sakedet is.

Döntésével a bíróság megfordította a kneszet választási bizottságának korábbi határozatát, amely engedélyezte Ben-Ari indulását, de megtiltotta volna az arab pártok és Ofer Kaszif megválaszthatóságát. A bíróság döntésével – a választási bizottsággal ellentétben – elfogadta a legfőbb ügyész minden ajánlását és jogi szakvéleményét. A bíróság csak később teszi közzé a döntés indoklását.

Ahogy Menáhem Begin mondta:  “יש שופטים בירושלים“, azaz vannak bírák Jeruzsálemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.