Netanjahu másokkal fizettetné ki korrupciós perének költségeit

Oni Habas, nyugalmazott bíró, a számvevőszéki hivatalhoz tartozó, engedélyeket elbíráló biztottság elnöke benyújtotta lemondását, és a rá nehezedő politikai nyomással indokolta távozását.

A bizottság engedélyére van szükség ahhoz, hogy a kormány tagjai rendes díjazásukon kívül bármiféle anyagi támogatást kaphassanak, és ezt csak abban az esetben engedélyezhetik, ha “annak elfogadása az eset körülményeire tekintettel indokolt, és nem sért közérdeket”. Habas a számvevőszék elnökének adta át lemondó levelét.

A három tagú bizottság, melynek Habas az elnöke volt, kétszer is egyhangúan elutasította Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérelmét, hogy gazdag külföldi rokonai és ismerősei fizessék helyette egymillió dollárra tervezett ügyvédi költségeit az ellene folyó korrupciós ügyekben.

A számvevőszék szóvivője megerősítette lemondását a köztévének. 

Néhány napon belül a  legfelsőbb bíróság is dönt ebben a kérdésben, ugyanis Netanjahu ügyvédei a legfelsőbb bírósághoz fordultak, hogy engedélyezzék a kormányfőnek jogi költségei áthárítását barátaira és rokonaira. Az elutasító határozatban a bizottság azt írta, hogy nem látják indokoltnak a kérést, mert Netanjahu vagyonos ember, személyes vagyonát mintegy ötvenmillió sékelre becsülik (kb 13 millió dollár), ennek ellenére mindeddig egyetlen sékelt sem fizetett jogi képviselőinek saját pénzéből.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.