Izraeli katonák megöltek két palesztin támadót

izraeli katona jozsef sirjanal nablusz
Imádkozók József sírjánál Nabluszban - fotó: Izraeli Hadsereg

Izraeli katonák agyonlőttek két palesztint szerdán, a kora reggeli órákban a ciszjordániai Nábluszban, a palesztinok előzőleg robbanószerkezeteket dobtak feléjük egy elhaladó járműből – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a Ynet.

A katonák a Náblusz külvárosában található zsidó szent helyhez, a hagyomány szerint a bibliai József pátriárka sírjához zarándokolókat kísérték, amikor megtámadták őket.

A katonák az elhaladó autóra lőttek rá, és ezzel egy időben egy katonai buldózer az autónak ütközött. A két támadó a helyszínen meghalt.

palesztin merenylok
A két palesztin merénylő: Raed Hamdan és Zaid Nuri

József sírja a zsidó hagyomány szerint a bibliai József temetkezési helye, de a palesztinok szerint egy helyi sejk síremléke található ott. Ez a zsidó szent hely az 1994-es oslói békeegyezmény alapján a Palesztin Nemzeti Hatóság felügyelete alá tartozik, de engedélyek birtokában odautazhatnak zsidó zarándokcsoportok imádkozni.

A síremléket, illetve az annak helyet adó épületet a második intifáda (palesztin felkelés) elején, 2000-ben a feldühödött palesztin tömeg lerombolta és felgyújtotta. Később a palesztinok helyreállították, majd többször ismét támadások érték az építményt.