Külföldre menekítik a hírhedt gázai állatkert lakóit

negy mancs allatokat menekitenek gazabol
Fotó: Four Paws

Külföldre menekítenek több mint 40 vadállatot a Gázai övezet hírhedt rafahi állatkertjéből, ahol azok “szörnyűséges” körülmények között tengődnek – jelentette be szerdán a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet.

A közlemény szerint hetekig tartó szívós tárgyalások eredményeként sikerült rábírni a Gázai övezet legrégibb állatkertjének tulajdonosát, hogy adja át az állatokat – köztük négy oroszlánt, több majmot és tarajos sült, egy hiénát, farkasokat, kutyákat, macskákat – a Négy Mancsnak. A tulajdonos belátta, hogy pénz hiányában nem tudja megfelelő körülmények között etetni és gondozni az állatokat.

Az evakuálással az állatok évek óta tartó kínszenvedésének vetnek véget – közölte a szervezet, amelynek szakemberei az elkövetkező napokban megvizsgálják és felkészítik az állatokat a 300 kilométeres útra Jordániába, egy ottani állatmenedékhelyre.

A rafahi állatkertben januárban kihűlésben elpusztult négy újszülött oroszlán, néhány hónappal később pedig az borzolta fel az állatvédők kedélyeit, hogy egy felnőtt nőstény oroszlánnak metszőollóval levágták a karmait, hogy a látogatók játszadozni tudjanak a ragadozóval.

A rafahi állatkert 1999-ben nyílt, az izraeli blokád alatt álló palesztin területre a Gázát Egyiptommal összekötő, mára lerombolt titkos alagutakon érkeztek a vadállatok. Az állatkert lakói közül már sok elpusztult a bombázások alatt.

A Négy Mancs már máskor is menekített ki állatokat Gázából és más válságövezetekből, de ilyen nagyszabású akcióra még nem volt példa – közölte Amir Khalil, a Nagy Mancs misszióvezetője. 2016-ban az állatvédő szervezet mentette ki Gázából az övezetben élő egyetlen tigrist, 2017-ben pedig az iraki Moszulból, az Iszlám Állam akkori fellegvárából evakuált egy oroszlánt és egy medvét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.