Itt Netanjahu beszél

Mennyit akarsz? Négy évet, nyolcat, tizenkettőt, vagy az idők végezetéig?

Netanjahu: Kőbe vésett válaszom van számodra. Egyike vagyok azoknak, akik a közvetlen egyéni választhatóságot kezdeményezték, és kértem, hogy tegyenek bele egy bekezdést, mely szerint a miniszterelnök nem lehet a hivatalában két választási időszaknál tovább. Azt is megmondom, miért: ha nem teszi meg az első kadenciában, talán megteszi, amit kell, a második kadenciában. De ennél többre nincs szükség. Tedd meg a dolgokat, és politikai értelemben vonulj vissza, és nagyon boldog leszek, ha ezután a feladat után más dolgokat tehetek.”

És a többi már történelem, jelenleg ötödik választási időszakáért harcol.

Netanjahu 2015-ben ismételten a kétállami megoldás, vagyis egy palesztin állam kikiáltása mellett teszi le a voksot:

“Békét akarunk, ami egyszer és mindenkorra véget vet a konfliktusnak. Nem változott az álláspontom. Nem támogatom az egyállami megoldást. Egyáltalán nem gondolom, hogy az megoldás lenne. A két népnek két államot elképzelő megoldást támogatom, és várom, hogy megbeszéljem Önnel, miként haladhatunk ezen elképzelés felé gyakorlati, biztonságos és felelős módon.”

És a többi már történelem: semmi sem történt, a tárgyalásokat a palesztinokkal 2014-ben a kormányfő befagyasztotta, és azóta sem tett semmit az általa felvázolt irányba.

“Askelon bejáratánál vagyunk, reggel egy Grad rakéta esett itt le. Ez mindent elmond. Véletlenül, csakis véletlenül, a gyerekek, akik megmutatták a repeszeket, nem sebesültek meg. De nem tudunk csodákra építeni. Cselekednünk kell, hogy megszüntessük a veszélyt. Csak egy tevékenységgel érhetjük ezt el, a Hamász gázai hatalmának összeroppantásával. Cipi Livni és a Kadima kormány megállították a hadsereget a tett befejezése előtt, de én itt és most kijelentem, hogy mi nem fogjuk megállítani a hadsereget. Mi végigvisszük a hadműveletet, összeroppantjuk a Hamász terrorrendszerét, visszaadjuk a biztonságot Askelon, Asdód, Szderót, Beér-Seva és Javne lakóinak. Visszaadjuk a biztonságot Izrael lakosainak.”

És a többi már történelem: semmi sem történt, továbbra is folynak rakétatámadások, a Hamász él és virul, nem roppantották össze. 

https://www.youtube.com/watch?v=LefKA8YXjxA

Netanjahu Ehud Olmert miniszterelnökről:

“Egy olyan miniszterelnökről van szó, aki nyakig nyomozásban van, nincs erkölcsi és közszereplői mandátuma sorsdöntő dolgok meghatározására, mert valós a félelem, hogy a túlélésének személyes érdekei, politikai túlélése alapján dönt, és nem a nemzeti érdekeket szem előtt tartva. Egy miniszterelnök, aki ilyen mélyen ilyen különleges bajban van, olyan dolgokat tesz, amik elterelik a figyelmet. A nyilvánosságra hozás időpontja természetesen kapcsolatban van a nyomozásában történt előrehaladással. Így nem folytatnak tárgyalásokat.”

És a többi már történelem: Olmert, akit Netanjahu a felvételen ostorozott, már a nyomozati szakaszban visszavonult kormányfői hivatalától, s azóta le is ülte büntetését. Netanjahu ellen lezárult a nyomozás, és elkészültek a vádiratok. Várhatóan nyári meghallgatása után három ügyben is beadja az államügyész ellene a vádiratot, de nem hajlandó visszavonulni, hogy jogi védelmének szentelje idejét, viszont hónapok óta folyamatosan és példátlanul kirohanásokat intézett a rendőrség, majd az ügyészség ellen. Ha megválasztják, akkor a jogi eljárások alóli mentességet próbálja majd megszerezni magának egy ún. francia törvénnyel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.