Legerősebb a Kék-Fehér centrista párt, de a jobboldali blokk megelőzi az ellenzéket

Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo
Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Az izraeli közvélemény-kutatók utolsó felmérései szerint a Kék-Fehér ellenzéki centrista párt támogatottsága a legnagyobb az április 9-i előrehozott választások közeledtével, de a jobboldali blokk megelőzi az ellenzéket.

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna megbízásából végzett, péntek reggel ismertetett felmérés négy mandátummal ígér többet a Beni Ganz volt vezérkari főnök vezette Kék-Fehérnek a Likudnál, s Ganz pártja 30, Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártja pedig 26 helyet szerezne a kneszetben.

A Jediot Aharonot című újság által felkért közvélemény-kutatók péntek reggel közzétett jelentése szerint is négy hellyel szerezne többet a Kék-Fehér a 120 fős kneszetben, ha ma lennének a választások.

A lap szerint a baloldali blokk, vagyis a baloldali és a centrum pártok, valamint az arab pártok együtt 57, míg a jobboldali pártok, együtt a vallásosokkal 63 helyet szereznének, vagyis a Likud tudna könnyebben kormányt alakítani.

A különböző felmérések mindegyike több mandátumot ígér a Kék-Fehérnek, mint a kormányzó jobboldali Likudnak, Ganz pártjának előnye egytől négy mandátumig terjed a különböző kutatóknál, de a két oldal közötti versenyben mindenütt vezet a jobboldali parlamenti blokk legalább két képviselői hellyel.

Az izraeli választási törvények szerint utoljára pénteken szabad közzétenni kutatási eredményeket, ettől kezdve a pártok csak saját céljaikra használhatják a további felméréseket.

A választások után Reuven Rivlin államelnök egymás után hivatalában fogadja majd a parlamentbe bejutott pártok képviselőit, akik valamely párt vezetőjét javasolják majd miniszterelnöknek. Az államfő a javaslatok alapján annak ad kormányalakítási megbízást, akit a legesélyesebbnek tekint erre a feladatra.

A Kék-Fehér politikusainak az izraeli médiában tett nyilatkozatai szerint amennyiben legalább 4-5 mandátumos előnyt szereznek a Likuddal szemben, akkor parlamenti hatalmuknál fogva képesek lesznek jobboldali, vallásos és baloldali pártok bevonásával nagykoalíciót alkotni.

Amennyiben a Likudot vezető Benjamin Netanjahu kapja meg a felkérést, ő várhatóan ismét szűk jobboldali-vallásos koalíciót hoz létre, miután a korrupciós vádak miatt a baloldali és centrista pártok vezetői elzárkóztak attól, hogy részt vegyenek egy irányításával alakított kabinetben.

Kampánya során Netanjahu gyönge baloldaliként próbálta meghatározni a Kék-Fehér pártot, de ezt megnehezítette, hogy három volt vezérkari főnök van a párt vezetésében, s egyikük védelmi miniszterként is tevékenykedett.

A 13-as kereskedelmi tévécsatorna csütörtök esti híradása szerint a közvélemény-kutatók maguk is soha nem látott mértékben bizonytalanok az eredmények előrejelzésében: még sosem találták ennyire bonyolultnak a helyzetet, rendre egymástól jelentősen eltérő adatokat gyűjtenek be, naponta, területenként, és kérdezésenként is változik a válaszadók véleménye.

Nagyban bizonytalanná teszi az előrejelzéseket az is, hogy több parlamenti párt – köztük Avigdor Liberman Izrael a hazánk nevű pártja, Arie Deri belügyminiszter keleti vallásosokat tömörítő Sasz nevű pártja, Mose Kahlon pénzügyminiszter Mindannyian (Kulanu) nevű centrista pártja, egy arab párt, valamint a baloldali liberális Merec párt is – az előrejelzések szerint kieshet a törvényhozásból.

Ennek oka, hogy az előző választási ciklusban Liberman javaslatára, a kis arab pártok elleni lépésként 3,25 százalékra emelték fel a választási küszöböt. E pártok kiesése felboríthatja a jobboldali-baloldali blokk jelenlegi erőviszonyát is, tovább bonyolítva az eleve igen összetett helyzetet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.