hamoadon magyar klub izraeli moadonka david csillag logo
A Moadon logója

Tel-Avivban nyílik, és persze van hivatalos neve is: haMoadon – a Klub, de máris mindenki csak Moadonkának hívja.

Mert szeretjük, becézzük, pedig még meg sem született.

Mert a miénk, magyar ajkú izraelieké.

Mikor alijáztunk, az itt élő magyar ismerőseink elláttak jótanácsokkal, jó kedvvel, bőséggel. Az egyik párt szerint ha sikeresen be akarunk illeszkedni, el kell kerüljük messze a magyarokat, és csak tősgyökeres izraeliekkel szabad barátkoznunk.

A másik tábor pedig kézen fogott minket, magyar társaságokba cipelt, magyar rendezvényekre hívott, és teleírta a noteszunkat kontaktokkal: hívjátok őket! Beszélnek magyarul.

Mindent, amit Izraelben elértünk eddig, a magyar barátainknak köszönhetünk.

(Persze, hallom a másik párt károgását: de hol tartanátok, ha ránk hallgattatok volna…)

De klubunk nem volt eddig.

Hallottunk róla, hogy valaha működött egy moadon, de az már az idők homályába vész… [ngg src=”galleries” ids=”7″ exclusions=”57″ display=”pro_mosaic”]


Hát azt a klubot élesztette újra most a Choma, a magyar nyelvterületről származó olék (friss bevándorlók) segítő szervezete.

Vatikok, ne lapozzatok el!

A Moadonka programjai nektek is szólnak! 

A Klub az együttlét örömét szeretné megadni az Izraelben élő magyar ajkú zsidó közösség számára.

Lesznek beszélgetések ismert vendégekkel Izraelből és Magyarországról, filmklub, könyvbemutatók, Új Kelet és Izraelinfo estek, és még számos más program, ami elfér a klubhelyiségben, aminek a “főbérlője” a Dél-Amerikai Olé Klub. A régi Moadon is itt működött, a Marmorek utca és a Bilu sarkán, pár lépésnyire a Habimától.

Az oléknak szóló speciális programokról még nem beszéltem, pedig ezek töltik majd ki a klub mindennapjait.

Az információs esteken beszélgetések lesznek szakértők bevonásával az új bevándorlókat érintő hétköznapi témákról: munkajog, banki tudnivalók, kölcsönök, ingatlanvásárlás, bérleti szerződések, katonaság, cégalapítás. Bevezetés az izraeli hivatalok applikációiba. A sor persze bővül majd az igények szerint. 

Az viszont már tudható, hogy lesz állásbörze személyes konzultációval, és lesz héber társalgás kezdőknek.

Minden hétfőn este klubnap, ilyenkor mindig lesz “olésegítő ügyelet”: nyomtatványkitöltés, hivatalos levél írása, és minden más napi probléma, amit az izraeli élet az olé elé görgethet…

Ha tudunk, segítünk! – hirdetik a szervezők, és persze várják a Te ötleteidet, a Te kérdéseidet is!

Április 22-én este hétkor lesz majd a megnyitó, egy kis peszachi ünnepléssel, és egy sztárvendéggel, akinek a neve meglepetés még…

A Moadonka minden hétfőn nyitva áll majd este 7-től 10-ig. Bilu 39. / Marmorek 9. sarok.

Facebook-csoport >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.