benjamin netanjahu reuven rubi rivlin
Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Reuven (Rubi) Rivlin elnök - fotó: Haim Zach / GPO

Reuven Rivlin államfő szerda este Benjamin Netanjahut bízta meg Izrael új kormányának megalakításával az április 9-i választáson parlamentbe jutott pártok többségi javaslata alapján. 

Rivlin hangsúlyozta, hogy az ország nehéz választási időszakon van túl, amelyben olyan dolgok is elhangzottak, amelyeknek nem kellett volna, és kiemelte az Izraelben élő összes nemzetiség és vallás együttélésének, és együttműködésének fontosságát. 

Benjamin Netanjahu közölte, hogy egyaránt miniszterelnöke kíván lenni a rá szavazó és a nem rá szavazó polgároknak. Emlékeztetett az eddigi kormányzása során elért eredményekre, és ezek folytatását ígérte. 

Az államfő a múlt kedden megtartott választások után pár nappal, az eredmények csütörtök éjszakai kihirdetése után, már hétfőn megkezdte a megbeszéléseket a kneszetbe bejutó, vagyis a 3,25 százalékos küszöböt elérő pártok képviselőivel. A nyilvánosság előtt felkérte őket javaslattételre a következő kormányfő személyéről. 

Az izraeli jog alapján a pártok frakcióinak képviselői külön-külön javaslatot tettek az államfőnek az új miniszterelnök személyére. A százhúszból hatvanöt képviselő, illetve az őket tömörítő pártok Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezetőjét javasolták miniszterelnöknek, és Rivlin ezek alapján őt kérte fel az új kormány megalakítására, mert neki van a legnagyobb esélye van a stabil kabinet megteremtésére. Ez lesz Netanjahu ötödik kormánya. 

A kormányalakításra a törvények szerint a miniszterelnök-jelölt 28 napot kap az elnöktől, de ezt Rivlin két héttel meghosszabbíthatja, vagyis legfeljebb negyvenkét napon belül be kell jelentenie a sikeres kormányalakítást. 

Netanjahu várhatóan a harmincöt mandátumos Likud mellett “természetes szövetségeseivel”, a két vallásos párttal: az egyaránt nyolc-nyolc mandátumot szerző Egyesült Tóra párttal és a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártjával, továbbá az új, elsősorban a telepeseket képviselő, öt képviselőt parlamentbe küldő Egyesült Jobboldal nevű párttal, valamint Avigdor Liberman szintén öt helyet jegyző Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártjával, végül Mose Kahlon centrista, négy képviselői mandátumot szerző Mindannyian (Kulánu) pártjával fog kormány alkotni. Együtt hatvanöt képviselőjük lesz a kormányzat oldalán. 

Kedden módosították a múlt héten, csütörtök éjjel véglegesként bejelentett választási eredményeket, miután az Új Jobboldal nevű pártot vezető Naftali Bennet és Ajelet Saked kérésére még egyszer ellenőrizték és átszámolták a szavazatokat. 

Ez az Új Jobboldal párton nem segített, noha csak ezerötszáz szavazat hiányzott számukra a választási küszöbhöz, de ezt mégsem tudták előteremteni érvénytelennek nyilvánított vagy tévesen bejegyzett szavazatokból. Viszont az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjának az ismét átszámolt eredmény alapján eggyel több, nyolc mandátuma lett, és a kormányzó jobboldali Likud pártnak eggyel kevesebb, mint korábban, csak harmincöt. Éppen annyi, mint a legnagyobb centrista ellenzéki erőnek, a Kék-Fehér pártnak. 

Ez a csekély átrendeződés azonban semmit sem változtatott a százhúsz tagú kneszet alapvető összetételén. Továbbra is hatvanöt mandátuma van a Likud vezette jobboldali tömbnek, szemben az ötvenöt mandátumos ellenzékkel, melybe a centrista Kék-Fehér, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec és a két arab párt tartozik. 

Izrael új, huszonegyedik törvényhozásának tagjai április 30-án fognak fölesküdni. A Walla nevű internetes híroldal értesülései szerint A Likud már csütörtökön megkezdi a koalíciós egyezmények megszövegezését a vallásos és a jobboldali pártokkal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.