Bevonulás Egyiptomba: a terrorfenyegetés ellenére több mint húszezer izraeli a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi félszigetre látogató izraeliek figyelmen kívül hagyják az iszlám terrortámadásokra vonatkozó „nagyon súlyos, konkrét fenyegetéseket”.

Az elmúlt néhány napban több mint 23 ezer izraeli lépett át a déli határon az egyiptomi Sínai-félszigetre, figyelmen kívül hagyva a kormány figyelmeztetését a terrorcselekményekre vonatkozó súlyos veszélyre – jelentette a helyi média vasárnap. Néhány jelentés 40 000-re becsüli a számot.

A festői sivatagi tengerpartok, a nyugodt légkör és az olcsó árak miatt hosszú ideje népszerű idegenforgalmi célpont számos jelentős terrortámadás célpontja volt az elmúlt évtizedekben, amelyek során több mint 100 külföldi állampolgárt, köztük izraelieket öltek meg.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács terrorelhárító irodájának közleménye szerint „komoly a fenyegetés, hogy a Sínai-félszigeten turisták, köztük izraeliek ellen terrortámadást hajtanak végre”.

Az iroda megismételte azon felhívását, hogy minden izraeli „azonnal hagyja el a területet, és térjen vissza Izraelbe”, valamint hozzátette, hogy „határozottan azt ajánlja a Sínai-félszigetre utazni szándékozóknak, hogy mondjanak le tervükről”.

Mindezek ellenére nem csökken az Egyiptomba látogatási kedv.

„Őrületes tömeg van itt. Biztos vagyok benne, hogy több ember van itt, mint az egyiptomi kivonulásnál” – mondta egy utazó vasárnap a 12-es csatornán a Taba határátkelőnél, utalva a peszachi történetre.

Azt mondta, hogy több mint három órán keresztül várt a határon a szállodához utazáshoz, mivel a helyi taxisok nem tudták kezelni a tömegeket.

A kérdésre, hogy miért döntött az utazás mellett, azt válaszolta: „Egy, mert olcsó. Kettő, közel van. Három, mindenki más is utazik, miért ne lehetne? És négy, nincs igazi ok arra, hogy ne.”

A terrorra vonatkozó riasztásokra annyit felelt: „Figyelmeztetések? Jelenleg több izraeli van itt, mint egyiptomi.”

A tévéinterjú során hallható a háttérben, amint egy hangszóróból folyamatosan sugározzák az utazási figyelmeztetést.

A figyelmeztetés azonban csak ajánlás, és jogilag nem kötelező érvényű. A döntés „minden egyes személy mérlegelési jogkörére és kizárólagos felelősségére” van hagyva.

Két évvel ezelőtt – rendkívül szokatlan módon – Izrael 11 napig lezárta Egyiptom határát a peszachi szünidő során, a terrorcselekményektől való félelem miatt. Elsősorban az Iszlám Államhoz tartozó terrorista csoportok merényleteitől tartottak, akik korábban elfoglaltak néhány Sínai területet.

Ez a döntés egyike volt azon kevés alkalomnak, melyet az 1982-ben, az izraeli-egyiptomi békemegállapodást követően megnyitott Taba átkelőhely lezárásáról hoztak. A határátlépést 2014-ben is leállították a határ egyiptomi oldalán történt terrortámadás után, 2011-ben pedig amikor Izrael úgy döntött, hogy túl nagy a terrortámadások kockázata.

2005 júliusában 88 embert, köztük egy izraelit megöltek egy sor bombatámadásban Sharm El Sheikh üdülővárosában a dél-Sínai-félszigeten.

2004. október 7-én 12 izraeli volt a Sínai turisták elleni terrorista merényletek során elpusztított 34 ember között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSTimes of Israel