Robbanásbiztos, páncélréteggel szerelt villamosszerelvényeket szállít Kína Izraelnek a hamarosan megnyíló új vonalra, Tel-Avivba. A villamos – mint könnyűvasúti rendszer – kocsijait egy állami tulajdonú vállalat gyártja – írja az Asia Times.

Az izraeli város korábban úgy tette közzé pályázati kiírását a szerelvények gyártására, hogy kikötötte: megerősített utastérrel, golyóálló, törmelékmentes ablakokkal kell rendelkezniük, amelyek ellenállnak az esetleges robbantási kísérleteknek is, melyek terrorakciók gyakori eszközei.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség arról számol be, hogy az állami tulajdonú CRRC-nek a prefektúrajogú Csangcsun városában székelő leányvállalata még 2015-ben nyerte el a megbízást a 90 kocsi megépítésére. A cég, a tender részeként, 16 éven át vállalja a karbantartási feladatok ellátását is.

pancelvillamos2
A kocsik utastere – fotó: asiatimes.com

A fehér vonat testét úgy tervezték, hogy megfeleljen a fehér város, a Bauhaus stílusú épületek Tel-Avivban található kulturális örökségének. A speciális vontatórendszer, valamint a légkondicionáló rendszer lehetővé teszi, hogy a meleg és nedves mediterrán időjárási viszonyok között sima és kellemes legyen az utazás.

Az első kocsikat a héten mutatta be a gyártó.

pancelvillamos1
A LRV modell – fotó: CGTN

A CRRC többek között szénszálas, alumínium kompozit lemezeket használt a kocsik megépítésénél, hogy eleget tegyen a megrendelő kívánalmainak. Az alváz nem ferromágneses anyagból készült, így arra nem lehet mágnessel bombát erősíteni. Az ablakok robbanásbiztos anyagból készültek, és kibírják kövek, Molotov-koktélok romboló hatását is.

A váz- és aljzatszerkezet tűzállóságát a gyártó a beépített lángálló anyagoknak köszönhetően 15 percig garantálja.

Ez vészhelyzet esetén elegendő idő lehet arra, hogy az utasok elhagyják a kocsit. A kocsik vezetőfülkéit az egyébként légiközlekedésben a pilótafülkék védelmére használt szabványok alapján tervezték.

pancelvillamos
Fotó: asiatimes.com

A tervek szerint Tel-Avivban két éven belül átadják az első, 23 kilométer hosszú vonalszakaszt, amelyen már a páncélvillamosok járnak majd. Így azokkal várhatóan 2021-ben találkozhatnak az utasok.