Izrael átadott két szíriai foglyot Damaszkusznak

151

Izrael átadott két szíriai foglyot Damaszkusznak jó szándéka jeleként, miután egy hónappal ezelőtt Szíriából orosz közvetítéssel Izraelbe érkeztek az 1982-ben, az első libanoni háborúban eltűnt Zakaria Baumel földi maradványai – jelentette a Jediot Aharonot című újság internetes felülete, a ynet vasárnap.

Hamisz Ahmad, a palesztin Fatah párt szíriai aktivistája, valamint Zidán Tuil kábítószercsempész hagyhatta el a börtönt Izraelben és térhetett vissza Szíriába a Golán-fennsíkon, Kunetránál a vöröskereszt által működtetett átkelőhelyen.

A harmincöt éves Ahmad a Damaszkuszhoz közeli Jarmúk palesztin menekültváros lakója. Azért fogták el, mert 2005-ben átkelt a határon izraeli területre, hogy elraboljon egy katonát a Golán-fennsík déli részén egy laktanyából. Büntetése 2023-ig szólt, de Izrael gesztusa nyomán négy évvel hamarabb szabadulhatott.

Az ötvenhét éves Zidán Tuil a szíriai Kader településről származik. Őt 2008-ban tartóztatták le Izraelben kábítószer-csempészésért, de az ő büntetése már júliusban véget ért volna, így fogsága csak néhány hónappal rövidült meg.

A két kiszabadult fogoly

Izraelben vihart kavart a szíriai foglyok átadása, ugyanis a döntés a biztonságpolitikai kabinet összehívása és szavazása nélkül született meg, noha az igazságügyi minisztérium és az államelnök támogatta és aláírta a határozatot.

“Hibásnak tűnő döntéssel kiszabadítanak egy terroristát. Noha kellene, a kormány és a biztonságpolitikai kabinet nem vitatja meg a kérdést, amelynek befolyása lehet a jövőre: Izrael úgy dönt, hogy egy élő terroristát ad egy holttestért cserébe” – nyilatkozta a ynetnek Cvi Hauzer, a kormány volt titkára, aki jelenleg az ellenzéki centrista Kék-fehér párt képviselője.

Izraeli tisztviselők azt állították a lépés bejelentésekor, hogy a rabok vasárnapi szabadon engedése nem annak ellentételezése volt, hogy Zakaria Baumel földi maradványai orosz közvetítéssel Szíriából Izraelbe jutottak, de az orosz illetékesek szerint ez is része volt az alkunak.