Az “Emlékezés a nappaliban” projekt egy társadalmi kezdeményezés, amelynek keretében a holokauszt emléknapjának előestéjét úgy ünneplik meg, hogy több száz család nappalijában családtagok és barátok együtt hallgatják meg egy túlélő vagy leszármazott  személyes történetét. Közös zenéléssel, beszélgetéssel a holokauszt emlékét adják így tovább, valamint annak a mai társadalomra való hatását is megvitatják a résztvevők.

A holokauszt, a Soá emléknapját már több éve nem csak hivatalos állami rendezvényekkel, hanem egy egyre szélesebb körben elterjedő és fontos civil kezdeményezés formájában ünneplik meg Izrael-szerte.

Az “Emlékezés a nappaliban” (Zikaron baSzalon) elnevezésű kezdeményezést egy baráti társaság Holokauszt-napi eseménye ihlette: 2011-ben egyikük nappalijában gyűltek össze az emléknap estéjén, meghallgatták egy meghívott túlélő történetét, közösen énekeltek, zenéltek és arról beszélgettek, milyen módon van jelen a holokauszt jelenlegi életükben. Az este végeztével egyértelmű volt számukra, hogy a spontán rendezvény tanulságait másokkal is meg kell osztaniuk.

Így született és lett egyre elterjedtebb a megemlékezésnek ez a formája. Az “Emlékezés a nappaliban” bensőséges találkozásra ad lehetőséget és azt is lehetővé teszi, hogy az újabb generációk tagjai személyesen találkozhassanak a még élő holokauszt túlélőkkel. Mivel az  évek során a túlélők száma egyre csökken, sokszor a második-generáció beszámolóját, vagy a témát kutató előadását hallgatják meg egy-egy este folyamán.

A szervezet közvetít a meghívottak és a nappalikat felajánló polgárok között, és az est felépítésében is segítséget ad. Az esték a javaslatuk alapján három részből állnak: tanúságtétel  (túlélő, második generáció, szakember, vagy film bemutatása útján), a résztvevők önkifejezése (a vendégek mondják el saját gondolataikat, érzelmeiket akár szóban, akár zenével), beszélgetés vagy vita.

Eddig már több mint 750 ezer ember emlékezett meg ilyen módon vendégként és házigazdaként a Holokauszt napjáról Izraelben. Idén több mint 500 ilyen szalont tartottak, többek között Reuven Ruvi Rivlin államelnök rezidenciáján:

Az alábbi képek Givat Smuelben készültek egy ilyen “Emlékezés a nappaliban” estén, ahol közel harminc olyan fiatal gyűlt össze, akik fontosnak tartják, hogy ne csak ma – de holnap is emlékezzenek a holokausztra.

[ngg src=”galleries” ids=”13″ display=”thumbnail”]Fotók: Szalai Anna

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.