Az új légikikötő 50 méteres megfigyelőtornyot, nagy- és közepes méretű repülőgép-parkolót, vámmentes üzleteket és az épület szívében biológiai medencét foglal magában. Szükséghelyzetben a Ben-Gurion repülőteret fogja helyettesíteni.

Az Ilan és Aszaf Ramonról elnevezett Ramon repülőtér 2019. január 22-én nyílik. Az első szakaszban az Arkia és az Israir légitársaság kereskedelmi és belföldi próbajáratokat üzemeltetnek. Ezt követően külföldi légitársaságok nemzetközi kereskedelmi járatait is kiszolgálja majd a létesítmény.

A légikikötő Eilat repülőterét cseréli le fokozatosan, és egy másik nemzetközi repülőtérként fog működni, főként Európába irányuló és onnan induló, transzatlanti és belföldi járatoknak ad majd helyet. Ezen túl a kikötő tartalék repülőtérként fog szolgálni a Ben-Gurion repülőtér kiváltására rossz időjárási viszonyok és biztonsági vészhelyzet esetén, az eddigi Larnaca és Amman helyett.

A légikikötő az államalapítás óta az első kizárólag polgári célokra épülő repülőtér. A főként a Vörös-tenger miatt ide utazó turisták kiszolgálására épült létesítmény hivatalosan az Ilan and Asaf Ramon International Airport nevet viseli. Ilan az első izraeli űrhajós volt, aki 2003-ban a Columbia űrrepülő tragédiája során vesztette életét. Fia, az izraeli légierőnél szolgáló Aszaf 2009-ben halt meg, amikor F-16-os vadászgépével balesetet szenvedett.

Ramon-repuloter legifelvetel
Ábra: ramon-airport.com

A légikikötő a Negev-sivatag déli részén, a Timna-völgyben épült. Az üvegborítású terminálból csodálatos kilátás nyílik a gyönyörű sivatagi tájra. A repülőtér épülete egy sivatagi sziklát idéz, és úgy alakították ki, hogy folyamatosan árnyékolja önmagát, jelentősen csökkentve így a hűtéssel járó energiafelhasználást és költségeket.

Az új légikikötő csak 18-km re fekszik Eiláttól, és olcsó iránytaxik közlekednek majd a repülőtér és a város között. Szakemberek azt remélik, hogy a könnyű megközelíthetőség miatt új lendületet kap az eiláti turizmus.

A repülőtér minden olyan szolgáltatást kínál majd, amit bármelyik nagy nemzetközi légikikötő. Épülnek éttermek, pénzváltók, vámmentes üzletek, lesz autókölcsönzési lehetőség és zsinagóga is.

A Ramon kifutópályáit úgy tervezték, hogy használhatóak legyenek a széles törzsű repülőgépek számára is. A munkálatok során Jiszrael Kac közlekedési miniszter utasította a kivitelezőt, hogy 3,6 km-re hosszabbítsa meg a kifutópályát, hogy lehetővé tegyék a transzatlanti járatok fel- és leszállását a világ bármely pontjáról.

Az első szakaszban évente több mint 2 millió utast fog fogadni, de a forgalom bővítése után ez a szám évi 4,5 millió utasra fog nőni.

A repülőtér létrehozásának költsége 1,7 milliárd sékelre tehető.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.