Eilat, a jazzkikötő – Red See Jazz ‘22

Ofer Mizrachi trió – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Szinte mindenevő vagyok, ha zenéről van szó, de persze ínyenc is, akinek a jazz a főétel.

Hát most széles asztalt terít nekünk, jazz-rajongóknak Eiaton a Red See Jazz, Izrael legrangosabb fesztivált jelent ebben a műfajban. 

És mielőtt a jazz-zel éppen csak barátkozók, vagy a távolról tisztelők finnyásan továbblapoznának elmondom, nagyon alkalmas lesz az idei program összebarátkozni ezzel a műfajjal. A helyszíneket és a dátumokat a jól szerkesztett programban megtaláljátok. 

Én meg inkább fecsegek azokról, akik szerintem a legizgalmasabbak.

2002-ben a véletlen hozta össze a négy muzsikust, de ez a találkozás megváltoztatta Izrael helyét a jazz térképén.

A jazzt Izraelben valami nyugati dolognak gondolják sokan, pedig afrikai gyökerű zene. Nem a klasszikus zene arisztokratizmusával rokon, sokkal inkább a népzenékkel.

Mikor a Third Word Love indult nem akart (amerikai értelemben vett) jazz-zenekar lenni. A tagok azokat az impulzusokat tették be a kvartett muzsikájába, amit otthonról hoztak. A globális világ fordulatszámán szóltak a darabjaik, de  megnyugtató otthonossággal: a közelkeleti dallamok, latin akcentusok, afrikai ritmusok szintézisét teremtették meg, és így a jazz muzsikájuk hazai íznek tűnt Izraelben, és friss, új színnek a világ palettáján.

Ez az áttörés 15 éve történt, azóta már ez az „Israel-sound” elfogadott kifejezés lett a szakirodalomban, és ami ennél is fontosabb, a jazzvilág közönsége is megismerte, megszerette.

Már a második, sőt lassan a harmadik generáció vág neki a világ meghódításának ezzel az útravalóval. 

Third Word Love mégsem ebből a nosztalgiából él. 

Csak akkor dolgoznak együtt, ha valami új feszíti őket. 20 év 5 lemez. Csak.

De ebben az is szerepet játszik, hogy mindnyájan máshol élnek, saját jól futó formációikban muzsikálnak.

Yonatan Avishai zongoraművész Franciaországban él, Daniel Friedman dobos és Omer Avital basszusgitáros New Yorkban, Avishai Cohen trombitás pedig visszatért a családjával Izraelbe.

Most a Red See Jazz Festival velük indul. Újraegyesülésük a hazai jazz nagy eseménye, de nemzetközi hírértéke van.

Csak reménykedhetünk, hogy nem egyszeri alkalom lesz a Third World Love eilati koncertje.

Van egy súlyos restanciám! 

Meg kell végre hallgatnom Anat Cohent élőben. (Igen, a tesója a fent emlegetett trombitás Cohennek.)

Egyik kedvenc hangszerem – az övé – a klarinét nagyon ritkán bukkan fel a modern jazzben. 

Az pedig egészen ritka, hogy egy mai zenekar a klarinétosra épüljön. Szaxofonozott is, de a klarinétban találta meg azt a lehetőséget, hogy könnyedén lendüljön át a swingből a keleti népzenék skáláiba, a klasszikus kötöttségekből  a szabadon harmonizált szólókba. És a latin jazz világába, ahová úgy tér vissza újra és újra, mintha az anyanyelve volna. (A két Grammy díj jelöléséből az egyiket latin-jazz kategóriában érte el ez az izraeli muzsikus.)

Ezt a műfaji gazdagságot Anat Cohen virtuozitása, kreativitása fogja össze. 

Ez a videókon is hallatszik, de élőben még ennél is elevenebb.

Anat Cohen Quartetinho

Csütörtök 20.00 Red Note Club, Eilat

Cory Henry kétszer töltötte meg a Barbyt mikor itt járt, de egy sportcsarnok is megtelt volna.

Az ő muzsikája minden korosztálynak bejön, és sem a funk-fanok, sem a jazz rajongók nem teszik ki a tányér szélére.

Cory Henry ezen a videón 4 (!) éves. 1991 ben egy brooklyni kápolnában próbált.

A csodagyerekből aztán csodafelnőtt lett. Minden sztár lemezén ő billentyűzött, a szakma a lábainál hevert, de ő saját karrierre vágyott.

Akkor alapította meg a Cory Henry and the Funk Apostles nevű zenekarát. Ez azonnal a szupersztárok közé emelte. Feelingben a 70-es évek soul dalaitól a napjaink jazz-funk zenéig minden benne van Cory Henry billentyűkön futkosó kezeiben. Future soul, ez a legjobb szó rá. Persze az amerikai fekete zene minden tradiciója ott lüktet ebben a jövőbe ringató muzsikában. 

Most Eilatban pénteken 11.30 kor a Port Arénában trió felállásban játszik majd.

TaRon Lockett és Josh Easley (dob-basszus) kíséri majd Cory Henryt.

Vibrafonon, ütőhangszereken játszik, és néha a zongorához is leül. 

Mostanában európai-amerikai zenészek kísérik, de az etióp jazz aranykorának érzése így is mindenkire átragad. Talán már ki is találtátok…

Mulatu Astatke érkezik Eilatra. 

Fénykorában a 70-es években senki nem hallott róla Etiópián kívül, aztán pont az etnozenei boom idején elkezdtek a kiszivárgó felvételei megjelenni a világzene polcain, és ezzel Addis Abeba egyből odaemelkedett az etnojazz fővárosai – Havanna és Rio – mellé.

Így az évtizedek óta visszavonultan élő Mulatu Astatke az ezredfordulóra újra sztár lett, de immár a etnoglóbusz rádiói, fesztiváljai által  kitágított világ sztárja.

Nem virtuóz szólista – fiatalon sem volt az –, de a zenekart, a kompozícióit az ő kisugárzása fogja össze ma is. 

Pénteken 21.00-kor a Red Note Clubban Eilaton

A popban a csillagokat sorozatban gyártják, a jazzben évek telnek el, mire egy fiatal muzsikus úgy uralja a hangszerét, hogy a nagy öregek meghívják a zenekarjaikba. Aztán újabb évek mire rátalál a saját hangjára, és még több, mire ezt elfogadtatja a világgal. De vannak kivételek…

Giveton Gelin trombitás tavaly volt 22 éves, amikor az első albuma megjelent. Olyan dalok is szerepelnek rajta, amelyeket még gimnazista korában írt.

A jazz világa azonnal reagált: amerikai, európai turnék, a jazzrádiók műsoraiban játsszák Giveton Gelin koncert-felvételeit, és még a legszerényebb lapok is a jövő csillagának nevezik.

És most itt van, itt lesz Eilaton, pénteken 22.00 a de Future klubban.

Giveton Gelin Quartet

Az új ukrán zongorista csillag egy Grammy díjjal a zsebben: Ruslan Sirota és a doboknál a fúziós jazz nagy öregje Dennis Chambers –aki 18 évesen már a Parliament Funkadelic dobosa volt –, aztán végig kalapálta a fúziós jazz minden árnyalatát a műfaj legnagyobbjaival az elmúlt 40 évben. John Scofield, George Duke, a Brecker Brothers, és akivel leghosszabban játszott együtt Carlos Santana. 

Ruslan Sirota  CV-je sem sokkal  rövidebb. Uman-Bat Yam-Boston útvonalon jutott el életpályája a világsztárokig, akikkel együtt muzsikált. Jelenleg is a Stanly Clark Band zongoristája. Kettőjük akusztikus kvarttje nem csak ínyenceknek szól majd, csütörtökön 23:00 órakor a Red Note Clubban.

Új felállás, elégedjetek meg most Ruslan Sirota zongorajátékával.

Térjünk vissza a hazai előadókhoz! Nagyon tarka csokor kerekedik, még ha szubjektíven válogatok is.

Nekem Maya Dunietz zongorista az avantgarde jazz fesztiválokról ismerős, de játszott ő rockzenekarokban, etnikus formációkban is. Most új triójával minden műfajt, amiben megfordult már beolvaszt a tőle megszokott kreatív, szabad improvizációkba. 

Maya Dunietz – zongora
Barak Mori – bőgő
Amir Bresler – dob

Az új lemezük anyagát itt a Red See Jazz Fesztiválon játsszák majd legelőször, pénteken 20.00-kor a de Future klubban.

Eli Degibri az izraeli jazz egyik legenergikusabb muzsikusa, a szaxofon mellé három nagyon különböző karakterű zongoristát, választott duettezni: Omri Mor, Aaron Goldberg, és a korábbi zenekarai állandó muzsikusa Tom Oren, a három különböző karakterű virtuóz más és más impulzusokal mozdítja majd Eli Degibri világát. 

(Itt éppen Tom Oren triójában vendégeskedik, de belekóstolni jó lesz.)

A kromatikus szájharmonika csak arra való, hogy érzelgős slágereket zünnyögjenek rajta.

Ariel Bart a cáfolata ennek az állításnak.Többször is hallottam, tökéletesen illeszkedik a hangszere bármilyen modern formációba. A new yorki New Jazz Schoolban tanult és féltem, hogy nem jön haza. De most itt van, itt lesz Eiaton a saját kvintettje élén, csütörtökön 20.30-kor a de Future klubban.

Ariel Bart Quintet

Ofer Mizrachi az egyik legeredetibb figurája az izraeli jazznek és az etnozenének is.

De az Ofer Mizrahi Trio egy igazi jazz zenekar, bárhogyan is keverednek az improvizációkban a nyugati, a közel-keleti, és az indiai elemek, lüktető jazz marad.

Ofer Mizrahi maga-építette gitárja maga a crossover.

24 húros hangszere az indiai slide-gitárt a szitárt, és a Földközi-tenger népeinek húros hangszereit egyesíti. Persze elektronikus hangszer is egyszerre, így jól illeszkedik a modern etno hangzáshoz.

Hangszere saját nyelven beszél, és ehhez a kultúrák felett ívelő muzsikához tökéletes társak a csellista Mayo Shebiru, és a bőgős David Michaeli. Péntek, 13:00, de Future klub.

Az utolsó ajánlatom két nagy kedvencem, akikről el sem tudom képzelni, mit csinálnak majd egy színpadon: Netta és Yossi Fine.

The Supergroove, ez az új formáció neve, és Eilaton debütál majd. 

Ha kiszivárog a Netta-val közös próbáról valami kis videó ideteszem, addig is maradjon titok péntek 13.00-ig mikor a Yossi Fine & The Supergroove színpadra lép, Netta Barzilay-al, a Red Note-ban

Addig is egy Yossi Fine klip a szólóprojekt korszakból:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.