Rögtön kezdődik az Eurovíziós Dalfesztivál Tel-Avivban

Az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos logója

Izrael egy éve Eurovízió-lázban ég és hálás Nettának, hogy a 2018-as lisszaboni első helyezéssel megszerezte nekünk a világ legnagyobb hacacáréja, az Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát. Netta Barzilai legújabb dala, a Nana Banana, ma debütált az interneten a dal szövegével – még videoklip nélkül, mert Netta a május 18-i döntőn, Madonna előtt lép fel a dal hivatalos verziójával először.

Kevesen vannak Izraelben, akik ne tudnák elénekelni Netta nyertes dalát, a Toy-t. A Magyarországon sokak által énekelhetetlennek vélt dal nagy kedvenc a Szentföldön, ahol ez lesz a harmadik alkalom, hogy a dalfesztivált megrendezik. Viszont az első alkalom, hogy nem a főváros ad helyszínt a versenynek, hanem Tel-Aviv. Nem Jeruzsálem a helyszín, mert a dalfesztivál ragaszkodik a hétvégi közvetítéshez, ami a Rabbinátus szerint zavarná a szombat ünnepét, elvileg. Gyakorlatilag pedig Tel-Aviv alkalmasabb mindennemű parádéra. A város hirdetőtábláit már ellepték a különleges reklámok: A német nap nem olyan, mint az izraeli, mindig használjon naptejet! Ez például egy német nyelvű hirdetés, de van angol is: Az Eurovíziós térítésmentes iránytaxi-szolgáltatás menetrend-alkalmazás plakátjai a buszmegállókban. Megérne egy egész posztot egy lista a legviccesebb hirdetésekről.

Az eddigi izraeli nyertesek

Az Eurovíziós Dalfesztivál 63 éves történelmében Izrael eddig 41 alkalommal indult (1972 óta), négyszer nyert és kétszer adott helyet a fesztiválnak. Az első izraeli nyertes 1978-ban Izhar Cohen & the Alphabeta volt az A-ba-ni-bi-vel, a második 1979-ben Gali Atari & Milk and Honey a Halleluja-val, a harmadik 1998-ban Dana International a Diva-val, és 2018-ban Netta a Toy-jal volt a negyedik izraeli nyertes.

Pápai Joci

Tel-Avivban Magyarországot Pápai Joci, A Dal 2019 nyertese képviseli, Az én apám című dalával.

Pápai Joci 2017-ben Kievben – fotó: Wikipédia

A magyar Eurovíziós delegáció nyitó bulija az Izraeli Magyar Évad keretében május 11-én szombaton, este 8 órakor kezdődik a tel-avivi Art Clubban. Pápai Jocinak május 14-én, az izraeli idő szerint 9 órakor kezdődő első elődöntőn szurkolhatunk. Joci már Izraelben van, az insztuson követhetjük és így szavazhatunk majd (rá).

Mottó: Merj álmodni!

A dalfesztivál hivatalos mottója: Dare to Dream, azaz Merj álmodni! A dalfesztivál helyszíne a Tel-Avivi Expo, a Ganei Hataarucha lesz és számos más helyszínen találkozhatnak a rajongók. Például a Eurovision Village-ben élőben követhetik az eseményeket, a gyakorlati információkat az eurovíziós alkalmazásban mind megtaláljuk.

A legenda szerint, amikor Tel-Aviv iparosai nemzetközi vásárt terveztek, a kritikusok őrült álomnak tartották a gondolatot, és a terv ellenzői azt mondták: „Majd ha a tevék szárnyakat növesztenek és repülni fognak.” Meir Dizengoff, a város első polgármestere a kezdeményezést nemcsak támogatta, de 1932-ben hatalmas sikerű nemzetközi expót rendezett, ami több mint 30 országot mutatott be és több százezer látogatót hozott el Tel-Avivba. Ezért a Ganei Hataarucha logója egy repülő teve, amivel a dalfesztivál során sokszor találkozhatunk majd.

Tudta, hogy nem csak dalfesztivál van az Eurovízión?

A 2019-ben nem lesz Fiatal Táncosok Eurovíziója, mert ezt a versenyt nem az előző évi győztes rendezi, hanem pályázni lehet a rendezés jogára, és egy ország sem jelezte, hogy otthont adna a megmérettetésnek idén. A 2017-es verseny a lengyel Paulina Bidzińska győzelmével zárult, aki a „La Certa” című táncát adta elő Prágában. A 2019-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál 2019. november 24-én a lengyelországi Gliwice Arenában lesz. A 2019-es Eurovíziós Kórusversenyt Svédországban, Partilleben rendezik meg a Partille Arenábanban, 2019. augusztus 3-án.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.