Magyarország átadta három film vetítési jogait az izraeli köztévének

Magyarország képviselői szerdán díjmentesen átadták három film vetítési jogait az izraeli köztévé képviselőinek a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának harmincadik évfordulóját ünneplő kulturális évad keretében.

A berni követ, a Félvilág és a Szabadság – különjárat című filmek vetítési jogait Benkő Levente izraeli magyar nagykövet, Köbli Norbert, a felajánlott filmek forgatókönyvírója, Lajos Tamás, a filmek producere, Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora és Berényi László kulturális attasé adta át Tel-Avivban Sarah Gaonnak, az izraeli köztévé beszerzési igazgatójának – tájékoztatta a tel-avivi magyar nagykövetség az MTI-t.

“A felajánlás jól illeszkedik ahhoz a magyar kormányzati törekvéshez, amely – a kiváló politikai és gazdasági viszony mellett – a kultúrdiplomácia eszközeivel is közelebb kívánja hozni az izraeliekhez Magyarországot” – idézi a közlemény Benkő Leventét, aki hozzátette: ebben a szellemben zajlik az idén első alkalommal megrendezett – és szerencsére komoly izraeli médiaérdeklődés által kísért – magyar kulturális évad is, amelynek keretében vasárnap magyar filmhét kezdődött Izraelben.

Kollarik Tamás – a közlemény szerint – kiemelte, hogy nagy büszkeséggel tölti el a számos kiváló kortárs magyar film bemutatása Izrael több nagyvárosában. “A magyar film sikerei az elmúlt években tovább gazdagodtak a cannes-i és berlini nagydíjakkal, valamint két Oscar-díjjal. Hatalmas öröm, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy három, magyar állami támogatással készült, az elmúlt években kiemelkedően sikeres televíziós játékfilm az izraeli köztelevízió műsorára kerülhet” – mondta Kollarik Tamás.

“A filmeket a magyar állam és a gyártó csapat ingyenesen bocsátja az izraeli partner rendelkezésére, bízva abban, hogy a filmek megtekintése az izraeli tévénézők számára is felejthetetlen élményt jelent majd, és közelebb hozza szívükhöz Magyarországot” – indokolta az Izraelnek felajánlott ajándékot.

Lajos Tamás a sorsfordító történelmi eseményekről és azokról a “kisemberekről” beszélt, akiket a történelem viharai az események szereplőivé, sőt azok alakítóivá tettek. Elmondta, hogy alkotótársaival közös célja ezeknek a számukra érdekes és fontos történeteknek az eljuttatása minél több nézőhöz, hogy ezáltal szórakoztató formában emlékeztessenek a múltra.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 30. évfordulóját emlékezetessé tevő kulturális évadban több mint hét hónapon át, március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínálnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.